BLACK FRIDAY ÎN ŢARĂ: Cozi în mai multe oraşe din ţară, de la primele ore ale dimineţii - FOTO

Sute de persoane au stat la cozi, vineri dimineaţă, în mai multe oraşe din ţară, în faţa magazinelor care oferă reduceri de Black Friday, cele mai căutate produse fiind cele electronice şi electrocasnice.

1992 afișări
Imaginea articolului BLACK FRIDAY ÎN ŢARĂ: Cozi în mai multe oraşe din ţară, de la primele ore ale dimineţii - FOTO

BLACK FRIDAY ÎN ŢARĂ: Cozi în mai multe oraşe din ţară, de la primele ore ale dimineţii (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Cluj: Zeci de persoane la coadă la electronice de la ora 6.00, pentru reducerile de Black Friday

Zeci de persoane au stat la coadă, vineri dimineaţă, încă de la ora 6.00, în faţa unor magazine de electronice şi electrocasnice din Cluj-Napoca pentru a profita de reducerile oferite de Black Friday, unele dintre acestea fiind şi de 80 la sută.

Persoanele care au venit, vineri dimineaţă, la unul dintre mall-urile din Cluj-Napoca, la ora 6.00, când s-au deschis magazinele de electronice şi electrocasnice, au studiat anterior ofertele şi au cumpărat, în special, televizoare, dar şi cafetiere, laptopuri sau tablete.

”Am venit la ora 6.00 pentru că lucrez şi trebuie să fiu pe 7,30 la serviciu, şi nu voi mai avea timp să ajung decât spre seară, astfel că am vrut să fiu sigur că îmi iau televizorul cu diagonală de 81 centimetri la 799 de lei, redus cu 200 de lei. Am găsit şi mouse la 8 lei, ceea ce este chiar un chilipir, şi am luat 5 bucăţi, şi pentru colegii de birou, reducerea fiind de 80 la sută, faţă de 39,90 de lei cât costa iniţial”, a spus un cumpărător.

Şi oferta la aparate foto a fost atractivă, un alt cumpărător achiziţionându-şi un aparat foto cu 599 de lei, preţ redus cu 50 la sută, faţă de cel iniţial de 1.199 lei.

Cel mai repede s-a epuizat stocul de trei expressoare de cafea, care avea un preţ redus de asemenea cu 80 la sută, şi care a costat 49,90 de lei, faţă de 249,90 de lei.

La televizoare, cea mai mare reducere, de 3.000 de lei (42 la sută), a fost înregistrată pentru un aparat UHD cu diagonala de 139 de cm, care a costat 3.999 de lei de Black Friday.

”Este o reducere însemnată, e foarte mare economia pe care o fac la bugetul familiei şi chiar a meritat să mă trezesc cu noaptea în cap să prind reducerile. Mi-au rămas bani şi pentru o tabletă redusă cu 44 la sută, am dat pe ea 140 de lei şi am economisit 110 lei. Chiar merită”, a spus un alt cumpărător care şi-a achiziţionat televizorul la ofertă.

În mall, de Black Friday au reduceri nu numai magazinele specializate în produse electronice ci şi cele de haine, încălţăminte sau cafenele, unde discounturile practicate sunt cuprinse între 20 şi 50 la sută. Reduceri de 50 la sută sunt înregistrate şi la cărţile oferite de o editură, dar sunt reduceri de 30 la sută şi la papioane sau de 20 la sută la cupe de îngheţată.

Cozi de la ora 5.00 la Bistriţa pentru reducerile de Black Friday. Televizoarele, la mare căutare

Zeci de bistriţeni s-au aşezat la coadă, vineri dimineaţă, încă de la ora 5.00, în faţa unui magazin care a anunţat reduceri de Black Friday, oamenii spunând că sunt interesaţi să cumpere televizoare şi alte electrocasnice reduse cu până la 30%.

Cu toate că vineri dimineaţă, la Bistriţa era lapoviţă, frig şi bătea vântul, bistriţenii dornici să profite de reducerile de Black Friday s-au trezit de la primele ore ale dimineţii ca să fie primii la uşa magazinelor după ce au studiat, pe internet, după miezul nopţii, ofertele companiilor.

"Am venit să văd o maşină de spălat. Preţurile nu sunt cele anunţate pe internet. Sunt foarte multe produse care au preţurile mai mari decât au anunţat ei pe internet. Lumea a venit că-s preţuri bune la televizoare şi tablete", a declarat o femeie corespondentului MEDIAFAX.

O altă femeie care a a ieşit din magazin cu o maşină de tocat carne a declarat că este mai ieftină cu 40%. "Am mai luat şi un televizor şi un mixer, sunt deja în maşină. La salariile actuale şi la traiul pe care îl avem orice reducere e bună", a spus femeia.

“Sunt interesat de o maşină de spălat mai performantă. M-am uitat pe internet şi nu am văzut să fie redusă, aşa că am venit la magazin să mă conving”, a declarat un bărbat.

O altă familie a cumpărat încă de la ora 6.00 o plasmă. “Costa 1400 de lei la preţ întreg, iar redusă e 1000 de lei”, a spus femeia, în timp ce bărbatul se chinuia să strecoare aparatul în portbagaj.

“Sunt interesat de reducerile acestea de Black Friday, dar sunt cam mici. Dacă ar fi fost preţurile reduse cu adevărat, mi-aş fi cumpărat o combină frigorifică. Dintr-o pensie de 400 de lei nu prea poţi să-ţi cumperi aşa ceva”, a declarat, la rândul său, un bătrân care spera să beneficieze de reducerile de Black Friday.

O familie şi-a cumpărat un smart tv. “Eu am fost cu ideea”, a declarat doamna. “Ne-am trezit la ora 5.00 şi am cumpărat un televizor care costa 1.900 de lei iniţial, cu 1.400 de lei. Consider că am făcut o afacere”.

Un bărbat care a ieşit cu două aparate a făcut repede un calcul pentru a demostra că a meritat efortul să se trezească la 5.00: "Am cumpărat o maşină de tocat carne şi am câştigat la ea 60 de lei, am mai luat un mixer şi am economisit 30 de lei. Eu zic că merită să te trezeşti la 5.00 dimineaţa pentru o economie de 100 de lei”.

Alţi bistriţeni care au stat la coadă de la ora 5.00 au cumpărat aspiratoare, maşini de tocat carne, expresoare, perii de păr, tablete şi telefoane mobile.

O femeie în vârstă care a ieşit bucuroasă cu un aspirator în braţe a declarat că nu ştie cu cât a fost mai ieftin, pentru că nu ştia cât costa înainte şi nici nu s-a interesat. "Am dat pe el 200 de lei şi sunt mulţumită”, a spus ea.

Mulţi dintre cei care au vizitat la prima oră magazinele au ieşit cu mâna goală. Ei au spus că nu au fost atraşi de oferte şi că mai caută şi în altă parte.

O femeie care lucrează în străinătate a declarat că în magazinele din Spania unde s-a stabilit, de Black Friday poate cumpăra cu 30 de euro un produs care costă 150 de euro, astfel că ea a plecat dezamăgită din magazine spunând că multe preţuri sunt reduse doar cu 10%.

Gălăţenii nu s-au prea înghesuit în magazine, de Black Friday

Mulţi dintre gălăţeni au rămas imuni la ofertele de "Black Friday”, posibil şi din cauza vremii ploioase, astfel încât, vineri dimineaţă, în marile magazine de electrocasnice, electronice şi aparatură IT nu era o forfotă prea mare.

Într-un astfel de magazin, din cel mai mare centru comercial din municipiul Galaţi, la primele ore ale dimineţii se aflau aproximativ 40 de clienţi care analizau ofertele, printre aceştia şi un gălăţean care spunea că a făcut economii din timp pentru a-şi cumpăra un televizor HD, iar acum vrea să profite de reduceri.

"Am strâns cam 2.000 lei şi vreau să mă încadrez în banii ăştia. M-am uitat la mai multe produse şi mi-a atras atenţia un televizor full HD cu multe funcţii, cu o diagonală mare, şi care are o reducere de 36% şi cred că îl voi cumpăra. Costă aproape 1.900 lei, dar rămâne să mai văd şi altele”, spune Iulian Mardare, în vârstă de 39 de ani.

Mai decis s-a dovedit un tânăr care şi-a cumpărat o maşină de spălat şi un frigider, pentru care afirmă că a făcut o economie de 800 de lei. "Am analizat din timp ofertele şi am luat o maşină de spălat şi un frigider pentru care am plătit 1.700 de lei. În altă perioadă aş fi dat cu 800 lei mai mult, aşa că sunt mulţumit. Am venit de dimineaţă de teamă că se vor epuiza pentru că am văzut pe internet într-un catalog că e cea mai bună reducere"", a spus tânărul.

Şi la alte produse ofertele sunt destul de generoase, făcându-se reduceri chiar şi de 90 % în cazul unor mixere sau roboţi de bucătărie şi între 20 şi 60% la anumite tipuri de telefoane mobile.

Afişele negre de dimensiuni mari, din vitrine magazinelor din municipiul Galaţi, care anunţau reduceri substanţiale încă din urmă cu o săptămână, nu i-au convins însă pe unii.

"Sunt nişte prostii toate ofertele acestea”, a spus un gălăţean, în vârstă de 51 de ani, după ce a petrecut cam jumătate de oră printre rafturi. De altfel, o vânzătoare dintr-un alt magazin spunea că, faţă de o zi obişnuită, numărul celor care au venit de dimineaţă a fost ceva mai mare, dar mult mai mic faţă de ziua de Black Friday din urmă cu un an. Ea spune că se aşteaptă totuşi ca, începând de după-amiază, numărul clienţilor să crească, după ce oamenii vin de la muncă.

Sunt însă şi unii gălăţeni care se orientează către mediul on-line pentru a profita de reducerile de Black Friday. Sorin V., de 44 de ani, care însoţea un prieten la cumpărături, spune că obişnuieşte să-şi achiziţioneze de pe internet diferite produse, reuşind vineri dimineaţă să-şi ia mai multe componente IT în valoare de circa 2.500 lei de pe site-ul unui mare magazin.

"Pe la 12 noaptea am încercat să iau mai multe produse care aveau reduceri substanţiale, dar site-ul era blocat; am mai stat vreo jumătate de oră şi pentru că tot nu am reuşit m-am culcat şi m-am trezit pe la 6.00, şi atunci am putut să fac cumpărături de 25 de milioane în condiţiile în care aş fi plătit în mod normal cu circa 10 milioane mai mult. Reduceri bune erau la miezul nopţii, dar şi aşa sunt mulţumit. Nu am luat doar pentru mine, ci şi pentru sora mea şi pentru alţi prieteni mai multe hard-uri externe, plăci, procesoare, tot ce am prins”, a afirmat acesta.

Tot el susţine că este un cunoscător bun al zilelor de Black Friday.

"La noi, să spun aşa, parcă s-a demonetizat această zi, iar reducerile nu sunt toate reale. Magazinele pornesc de la negocieri cu producătorii şi cumpără spre exemplu câteva sute de maşini de spălat la preţuri mai mici şi le impun acestora să nu le vândă altcuiva mai ieftin. Aşa se laudă că au cele mai mici preţuri şi îi îmbie pe oameni că dacă vor găsi altundeva mai ieftin, se obligă să le dea banii înapoi. Aceste magazine ştiu foarte bine că nu au cum clienţii să găsească produsul respectiv mai ieftin. Ca să nu mai spun că unele scumpesc diferite produse cu o săptămâna înainte pentru ca apoi de Black Friday să le readucă la preţul iniţial. Vorbim de strategii de marketing, de nimic altceva”, a conchis gălăţeanul.

Zeci de suceveni au luat cu asalt încă de la prima oră magazinele de electrocasnice, de Black Friday

Zeci de suceveni s-au înghesuit, vineri, încă de la prima oră la magazinele de electrocasnice pentru a beneficia de ofertele de Black Friday, cumpărând de la smartphone-uri până la frigidere sau aspiratoare.

Responsabili ai magazinelor de electronice şi electrocasnice din Suceava care au reduceri de Black Friday au apreciat că fluxul de clienţi este mare, iar dacă se va menţine pe parcursul zilei va fi cu circa 30 la sută mai mare faţă de anul trecut.

”La deschiderea magazinului, la ora 6.00, erau aproape o sută de clienţi care aşteptau să intre”, a spus un responsabil al unuia dintre magazine.

Deocamdată, reprezentanţii magazinelor nu au putut preciza dacă valoarea vânzărilor este mai mare decât anul trecut, dar speră că va exista o creştere, reducerile şi ofertele făcute fiind atractive.

Totodată, aceştia au arătat că nu pot evalua impactul Black Friday din acest an pentru că se fac multe vânzări şi direct de pe site-urile magazinelor, dar şi pentru că perioada promoţională durează mai multe zile.

Clienţii cumpără în special smartphone-uri, tablete şi televizoare, dar şi electrocasnice.

Un client chiar a împrumutat de la un hypermarket din apropiere un coş de cumpărături pe care l-a umplut cu espresoare de cafea pe care le-a cumpărat.

El a spus că are nevoie de cele şase aparate de cafea pentru afacerea sa şi că a aşteptat promoţiile Black Friday pentru a le cumpăra fiindcă a făcut o economie consistentă.

Responsabilii magazinelor de electronice şi electrocasnice se aşteaptă la un aflux mare de clienţi în cursul după amiezii când vor veni cei care erau dimineaţa la serviciu şi sunt interesaţi de achiziţionarea de electrocasnice, dar şi tinerii care vor ieşi de la şcoală şi doresc să cumpere telefoane sau tablete la preţuri reduse.

Câteva sute de buzoieni s-au înghesuit în magazine de electronice şi electrocasnice de Black Friday

Câteva sute de persoane s-au înghesuit în magazinele din Buzău specializate în vânzarea de produse electronice şi electrocasnice pentru a prinde reducerile de Black Friday, printre cei aflaţi în căutare de oferte fiind şi numeroase persoane vârstnice.

La unul dintre magazinele din Buzău în care se practică reduceri de Black FRiday, buzoienii s-au aşezat la coadă încă înaintea deschiderii punctului comercial. Deşi în Buzău plouă torenţial vineri dimineaţă, oamenii s-au aşezat la rând pentru a fi siguri că prind reducerile anunţate.

Mulţi dintre cumpărători au declarat că sunt în căutarea unor maşini de spălat mai ieftine sau a unor plasme.

”E prima dată când vin să prind reduceri, am văzut că s-au tot anunţat şi am zis să vin de dimineaţă ca să prind şi eu un preţ rezonabil”, a spus Elisabeta Pleşer, o buzoiancă de 56 de ani care începând de vineri este deţinătoarea unui calculator cumpărat de Black FRiday.

Mulţi buzoieni au declarat că vor să cumpere maşini de spălat, însă reducerile, în opinia lor, sunt artificiale, preţul acestor electrocasnice fiind ridicat în timpul săptămânii şi coborît apoi nesemnificat în ziua reducerilor.

"Ne uităm de maşini de spălat, am văzut o maşină de spălat la 16 milioane, chipurile un milion reducere. Ei ridică preţul înainte şi aplică reducerea în ziua asta. Aşa că tot scumpă e", a declarat Georgeta Rusu, o buzoiancă de 76 de ani.

De altfel, la unul dintre magazinele care practică vineri reduceri stocurile la unele modele de televizoare s-au epuizat până la orele prînzului.

Dacă bătrânii caută maşini de spălat sau televizoare ori maşini de călcat, tinerii sunt cu ochii pe ofertele de Black Friday la ultimele modele de telefoane, tablete sau laptopuri.

Cele mai mari reduceri în magazinele din Buzău sunt la espressoare care înainte de reduceri costau 249 de lei, iar acum pot fi achiziţionate la 49 de lei.

Reduceri substanţiale sunt şi la maşini de călcat, acestea fiind reduse cu 50 la sută, la unele televizoare reducerea aplicată este de 35 la sută, de la 2.999 de lei la 1.899 lei. De asemenea, un aparat de fotografiat Canon SX510 poate fi cumpărat cu 599 de lei faţă de 1.199 de lei, cât era înainte de ziua reducerilor.

Reduceri în mall-urile din Buzău sunt şi la jucării, însă aici cererea nu este mare la primele ore ale dimineţii. Ofertele sunt însă irezistibile, în unele cazuri preţurile fiind reduse şi cu 70 la sută. De exemplu, într-un magazin de jucării din Buzău, un garaj cu maşini care înainte de Black FRiday costa 269,90 de lei acum poate fi cumpărat cu 79 de lei. De asemenea, un camion cu radio comandă este redus de la 179,90 de lei la 69,90, reduceri fiind şi la lego, între 25 şi 30 la sută.

Alba Iulia: Sute de oameni, la cozi în faţa magazinelor care au avut oferte de Black Friday

Câteva sute de oameni au stat la cozi încă din noaptea de joi spre vineri în faţa magazinelor din Alba Iulia care aveau oferte de Black Friday, cei mai mulţi dorind să cumpere aparate electrocasnice, televizoare şi laptopuri.

În total, câteva sute de oameni au format cozi la magazinele din Alba Iulia care oferă, vineri, reduceri la produsele comercializate, unii dintre clienţi ducându-se în faţa unităţilor încă din cursul nopţii de joi spre vineri.

În cartierul Cetate, la un magazin care face parte dintr-o reţea naţională şi care oferă numeroase oferte de Black Friday, primii clienţi s-au aşezat la coadă încă din cursul nopţii de joi spre vineri şi au aşteptat peste două ore, până în jurul orei 6.00, când magazinul a fost deschis.

În momentul în care magazinul a fost deschis, coada de clienţi număra deja peste 100 de persoane.

"Am venit cu fiul meu pentru a cumpăra un televizor. Ştim că sunt multe reduse şi sper să prindem unul", a spus un bărbat care se grăbea spre zona unde erau expuse televizoarele LCD.

Mihaela, una dintre persoanele care şi-au petrecut o parte din noapte în faţa magazinului de electronice, a povestit că a venit pentru a cumpăra un telefon mobil care costă în jur de 1.200 de lei, iar astfel face o economie de 500 de lei.

"Eu am vrut un smartphone şi ştiam că este redus astăzi (vineri - n.r.) cu aproape 500 de lei. Am venit după ora 4.00 şi cred că deja erau 10-15 persoane la coadă. Din fericire, ceilalţi doreau televizoare sau aparatură pentru bucătărie pentru că altfel nu prindeam telefonul dorit", a spus tânăra, zâmbind după ce a reuşit să îşi cumpere telefonul mobil.

Aglomeraţie a fost vineri şi la un magazin concurent din acelaşi cartier al municipiului Alba Iulia, unde, potrivit angajaţilor, în primele două ore de la deschidere aproape 300 de oameni au trecut pragul magazinului în căutarea ofertelor de Black Friday.

Cozi şi aglomeraţie s-au înregistrat şi la celelalte magazine din municipiul Alba Iulia care oferă, vineri, reduceri clienţilor.

Din cauza aglomeraţiei foarte mari din magazinele de electronice, în unele dintre acestea angajaţii au renunţat să mai încheie certificatele de garanţie ale produselor solicitând clienţilor să vină ulterior cu bonurile pentru a completa aceste acte.

Potrivit unui studiu Millward Brown, circa 4,75 milioane de români cu vârsta între 18 şi 65 de ani doresc să cumpere produse de Black Friday, cu 1,3 milioane mai mulţi decât în 2013, primele trei categorii vizate fiind electrocasnicele mici, televizoarele şi telefoanele mobile.

O firmă de optică oferă o reducere de 50 la sută la ochelarii de soare, iar una de decoraţiuni practică o reducere de 30 la sută la saltele. Totodată, un dealer de maşini oferă o reducere de 10.500 de euro la limuzine germane, preţul normal al unei astfel de maşini depăşind 40.000 de euro.

Anul acesta de Black Friday lista de cumpărături este compusă, în medie, din două categorii de produse. Pe această listă se regăsesc cel mai frecvent electrocasnicele mici (36%) cum ar fi aspiratoarele, mixerele, roboţii de bucătărie, urmate de televizoare (30%) şi telefoane mobile (20%), potrivit intenţiei de achiziţie.

"Televizoarele şi telefoanele mobile sunt şi categoriile care înregistrează cea mai mare creştere a intenţiei de cumpărare faţă de 2013. Astfel, sunt cu 11% mai multe persoane în cazul televizoarele şi cu mai multe 9% în cazul telefoanelor mobile", arată studiul.

Pe lista se mai regăsesc, în ordine, hainele (17%), laptopuri (15%), tablete (12%), electronice (12%), frigidere (11%), maşini de spălat (9%) şi încălţăminte (8%).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici