Blocarea importurilor de către Rusia riscă să ruineze industria Ucrainei

Blocarea importurilor Rusiei din Ucraina, aşa cum a avertizat miercuri preşedintele Vladimir Putin, riscă să ruineze industria acestei ţări, având în vedere că producătorii metalurgici şi de utilaje ucraineni depind aproape în totalitate de piaţa rusă.

990 afișări
Imaginea articolului Blocarea importurilor de către Rusia riscă să ruineze industria Ucrainei

Blocarea importurilor de către Rusia riscă să ruineze industria Ucrainei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Regiunile estice Lugansk, Doneţk, Harkov şi Dnipropetrovsk, unde trăieşte 28% din populaţia de 45 de milioane de locuitori a Ucrainei, asigură aproape jumătate din producţia industrială a ţării, potrivit datelor statistice aferente perioadei ianuarie-februarie, relatează Bloomberg. Conform biroului ucrainean de statistică, 70% din exporturile regiunii Lugansk merg în Rusia.

Pentru directorul fabricii de locomotive Luganskteplovoz din Lugansk, Pavel Cesnek, este în joc însuşi viitorul companiei.

Fabrica datează din era comunistă, are 6.500 de angajaţi şi construieşte locomotive livrate în mare parte companiei de căi ferate din Rusia.

Cesnek se teme că guvernul pro-european de la Kiev va determina autorităţile de la Kremlin să impună restricţii comerciale care ar putea distruge industria Ucrainei.

"Legăturile comerciale cu Rusia sunt o problemă existenţială, a fi sau a nu fi. Fără Rusia, pentru mine, angajaţii şi patronul meu ar fi un colaps total", a spus Cesnek, un ceh în vârstă de 40 de ani.

Preşedintele Vladimir Putin a ameninţat cu blocarea importurilor din Ucraina, el încercând să descurajeze intenţia autorităţilor de la Kiev de a încheia acordul de asociere cu Uniunea Europeană, după înlăturarea preşedintelui Viktor Ianukovici.

În ultimele zile, regiunile estice, unde fabricile metalurgice şi de echipamente depind de cererea din Rusia, au fost scena demonstraţiilor separatiştilor, care au ocupat clădiri oficiale şi au luat ostatici.

"Pieţele noastre se află în est. Corect sau nu, este o realitate. Nu este o concidenţă că vestul Ucrainei este pro-european, pentru că ei nu produc nimic", a declarat Eduard Lozovski, fost viceguvernator al Lugansk, înlocuit luna trecută de autorităţile de la Kiev.

În regiunea Doneţk se află cel mai mare producător de oţel al Ucrainei, Metinvest, deţinut de Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din ţară, cu o avere de 11,8 miliarde de dolari, potrivit indicelui miliardarilor realizat de Bloomberg.

Regiunile vestice produc cereale, precum grâu şi porumb, depinzând şi de industria serviciilor, cum ar fi turismul şi tehnologia informaţională.

Economia ucraineană a trecut prin două recesiuni din 2008, iar în acest an s-ar putea contracta cu 3% din PIB, potrivit autorităţilor.

Ucraina aşteaptă acordul FMI pentru un împrumut de 27 de miliarde de dolari, pentru următorii doi ani.

Moneda ucraineană, grivna, s-a depreciat în acest an cu peste o treime, la un minim record, înregistrând cea mai slabă performanţă dintre monedele analizate de Bloomberg, inclusiv un declin de 3,7% în tranzacţiile de joi.

Un sfert din exporturile Ucrainei merg în Rusia şi un procentaj similar în UE.

Putin a cerut miercuri guvernului rus să redacteze un plan de înlocuire a importurilor din Ucraina, el afirmând că Rusia nu poate subvenţiona la nesfârşit ţara vecină cu gaze şi ajutor financiar.

"Dacă nu vor putea exporta în Rusia, recesiunea din estul Ucrainei va dura mulţi ani.Cea mai bună opţiune pentru Ucraina este să îmbunătăţească relaţiile cu Rusia şi să dezvolte piaţa din UE", a declarat Chris Weafer, partener la compania Macro Advisory din Moscova.

În ultimul an, Rusia a blocat sau a întârziat importurile de bunuri ucrainene de mai multe ori, pe măsură ce guvernul ucrainean continua planurile de asociere comercială cu UE.

În decembrie, Ucraina s-a răzgândit, semnând un acord de împrumut în valoare de 15 miliarde de dolari cu Rusia. Programul de finanţare a fost oprit după înlăturarea preşedintelui Ianukovici.

Rusia a confiscat o fabrică de ciocolată de lângă Moscova, a miliardarului Petro Poroşenko, canditat pro-european în alegerile prezidenţiale din Ucraina din 25 mai. Rusia a oprit şi importurile de la fabricile acestuia din Ucraina.

Totodată, majoritatea importurilor de lactate din Ucraina au fost blocate în această săptămână.

În 2013, importurile Rusiei din Ucraina au scăzut cu 12%, la 15,8 miliarde de dolari, fiind echivalente cu 5% din importurile totale ale statului rus, potrivit datelor Serviciului vamal federal din Moscova.

"Ucraina trebuie să îşi modernizeze industria care datează din era sovietică, nu poate să se bazeze la nesfârşit pe vânzarea de produse necompetitive în Rusia", a arătat Oleksandr Kendiuhov, directorul departamentului economic al Universităţii Tehnice din Doneţk.

"Timp de 20 de ani, industria ucraineană a cumpărat iahturi şi palate în loc să se modernizeze. Dependenţa de piaţa rusă este inutilă, întrucât se bazează pe politică, nu pe economie. Riscul blocării graniţei nu încurajează investiţiile", a spus Kendiuhov.

Fostul guvern a explicat, atunci când a renunţat la acordul cu UE, că Ucraina va avea nevoie de o lungă perioadă de ajustare pentru retehnologizare, perspectivă care sperie pe mulţi ucraineni în pericol să-şi piardă slujbele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici