Bloomberg: IPO-ul Hidroelectrica mizează şi pe activele de 22 mld. dolari ale fondurilor de pensii

Gigantul energetic Hidroelectrica priveşte în prezent către fonduri de pensii cu 22 miliarde de dolari active pe măsură ce se pregăteşte să realizeze una dintre cele mai mari listări ale unei companii europene de energie regenerabilă, scrie publicaţia americană Bloomberg, citată de ZF.

340 afișări
Imaginea articolului Bloomberg: IPO-ul Hidroelectrica mizează şi pe activele de 22 mld. dolari ale fondurilor de pensii

Bloomberg: IPO-ul Hidroelectrica mizează şi pe activele de 22 mld. dolari ale fondurilor de pensii

Hidroelectrica a captat interesul fondurilor Pilon II pentru oferta publică iniţială (IPO), estimată a se realiza la începutul verii, în cadrul căreia ar putea strânge circa două miliarde de euro. Compania ia în calcul distribuirea unui dividend cu un randament de 10% până la 12% pentru a atrage cumpărători, spun sursele agenţiei de ştiri.

Vânzarea de acţiuni ar putea atrage un miliard de euro din partea fondurilor locale de pensii, estimează Mihai Bratfalean, equity portofolio manager, divizia din România a asiguratorului olandez Aegon. Având în vedere că Hidroelectrica va avea o pondere mare în indicele BET – de referinţă pentru Bursa de la Bucureşti – mulţi investitori şi-ar putea umfla ordinele pentru a se asigura că obţin suficiente acţiuni, continuă Bratfalean.

IPO-ul companiei de stat ar putea începe la jumătatea lui iunie şi s-ar putea finaliza până la finele lunii. Oferta va fi compusă din acţiuni vândute de acţionarul minoritar Fondul Proprietatea, administrat de Franklin Templeton Investment, deţinând 20% din capitalul social al Hidroelectrica.

Tranzacţia s-ar putea solda cu cel mai mare IPO din istoria pieţei româneşti de capital şi s-ar plasa lângă cele mai mari listări din Europa de Est. De la începutul anului, companiile au strâns 1,2 miliarde de dolari prin IPO-uri în Europa de Est, cu 85% mai mult decât perioada similară din 2022, an în care pieţele au fost afectate de războiul din Ucraina şi consecinţele lui economice, arată datele Bloomberg.

Hidroelectrica este o listare de referinţă „dintr-o multitudine de motive” şi are potenţialul de a alimenta interesul investitorilor din ţară, spune Attila Gyurcsik, CEO al administratorului de investiţii Accorde Fund Management, care estimează că societatea ar urma să reprezinte circa 10% din benchmark-ul BET.

„Compania are tot ce face un producător de energie atractiv în ziua de astăzi. Nu s-a mai întâmplat niciodată să vedem o listare de o asemenea magnitudine într-o piaţă de frontieră. (Oferta – n.r.) va pune piaţa de capital din România pe harta globală a acţiunilor”, adaugă Attila Gyurcsik.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici