Blue Air intră în insolvenţă. Compania neagă că ar avea datorii neachitate

Tribunalul Bucureşti a admis o cerere înaintată de Carpatair şi Service Excellence Solutions pentru intrare în insolvenţă a Blue Air, decizie pe care compania o contestă pe motiv că nu are datorii către cele două firme.

180 afișări
Imaginea articolului Blue Air intră în insolvenţă. Compania neagă că ar avea datorii neachitate

Blue Air intră în insolvenţă. Compania neagă că ar avea datorii neachitate

Judecătorul Laura Radu, purtător de cuvânt al Tribunalului Bucureşti, a declarat agenţiei MEDIAFAX că instanţa a admis miercuri intrarea în insolvenţă a Blue Air, la cererea Carpatair şi Service Excellence Solutions. Ea nu a dorit să facă publică valoarea datoriilor Blue Air către cele două companii.

Carpatair a depus la jumătatea lunii martie, la Tribunalul Bucureşti, dosarul prin care cere insolvenţa Blue Air, în contul unei datorii în valoare de 30.000 de euro, ca urmare a închirierii unei aeronave SAAB 2000 către Blue Air, în luna septembrie a anului trecut.

"La câteva zile după ce am depus dosarul de insolvenţă, Blue Air ne-a achitat datoria şi noi le-am dat hârtie că am primit banii. Dar după acest lucru ei nu s-au dus, probabil, la tribunal să închidă dosarul. Diligenţele pentru închiderea dosarului erau treaba lor", a declarat agenţiei MEDIAFAX Paula Ardelean, vicepreşedinte al Carpatair.

Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii Blue Air neagă că ar avea datorii neachitate către cele două companii.

"În jurul orei 15 a apărut la Tribunalul Bucureşti verdictul insolvenţă pentru Blue Air, la cererea Carpatair şi Service Excellence Solutions, dar nu există nicio motivaţie scrisă pentru această decizie. Noi nu avem nici o datorie la cele două companii şi vom contesta această decizie", a declarat pentru MEDIAFAX Florentina Ivan, director de comunicare la Blue Air.

Directorul Blue Air, Sherif Ussama, a declarat anterior, într-un comunicat de presă, că firma pe care o conduce îşi achită datoriile către stat şi furnizori, în ciuda blocajelor financiare la nivel naţional şi chiar a procesului de restructurare a flotei pe care compania a finalizat-o recent.

"O potenţiala decizie a Tribunalului Bucuresti în sensul deschiderii unei proceduri de insolvenţă asupra companiei noastre ne-ar surprinde în mod neplăcut şi am considera-o drept încălcare a drepturilor comerciale de care ar trebui să ne bucurăm, întrucât în momentul de faţă noi nu avem nicio datorie faţă de cei doi aşa-zişi creditori din dosarele de insolvenţă. În aceste condiţii nu poate fi declanşată starea de insolvenţă şi nu înţeleg, ca cetăţean străin, cum sistemul juridic românesc ar putea permite aşa ceva", a spus Ussama.

El a adăugat, referitor la dosarul 13886/3/2010, în care Carpatair şi Service Excellence Solutions au cerut insolvenţa Blue Air Transport Aerian, că s-a ajuns la o înţelegere de plată amiabilă şi s-au achitat la zi debitele restante, dovezile existând la dosar.

Blue Air a revenit ulterior cu un alt comunicat în care afirmă că faptul că o sentinţă judecătorească care apare publicată în presă înainte de a fi emisă oficial este un atac direct la imaginea companiei şi influenţează direct şi negativ activitatea comercială şi reprezintă o încălcare a Constituţiei, a legilor europene şi a dreptului de a dezvolta o afacere pe teritoriul unui stat european.

"Sentinţa în acest dosar nu a fost comunicată, nici redactată, nu apare în condica de şedinţă a Tribunalului Bucureşti, nici pe site-ul acestei instituţii, însă face obiectul a numeroase articole de presă apărute astăzi. Din punct de vedere juridic, la acest moment nu există nicio sentinţă judecătorească de deschidere a procedurii de insolvenţă şi, teoretic, nici nu ar putea să existe o astfel de decizie, cât timp la dosarul menţionat sunt depuse toate dovezile ce atestă faptul că nu mai există sume în litigiu între părţi", se arată în comunicat.

Reprezentanţii Blue Air au adăugat că pe tot parcursul zilei, avocatul companiei s-a aflat în incinta Tribunalului Bucureşti pentru a afla sentinţa în dosar, sentinţă care nu a fost, însă, redactată şi comunicată.

"Mai mult, condica de şedinţă a Tribunalului Bucureşti s-a aflat toată ziua în biroul judecătorului, iar în calculatoarele de pe holul Tribunalului informaţia a fost postată de trei ori şi de trei ori a fost retrasă. Nici la această oră nu există nicio dovadă că ar exista o astfel de sentinţă. În urma unei discuţii telefonice avute cu purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bucureşti, judecător Laura Radu, aceasta ne-a confirmat că informaţiile din presă au fost furnizate de către dumneaei, în calitatea sa oficială", se mai arată în comunicatul Blue Air.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici