BM: Creşterea rapidă a ratelor dobânzilor ar putea afecta revenirea economică din Europa şi SUA

Majorarea rapidă a ratelor dobânzilor pentru a limita creşterea preţurilor produselor şi activelor ar putea afecta revenirea economică lentă din Europa şi SUA, a avertizat preşedintele Băncii Mondiale (BM), Robert Zoellick.

25 afișări
Imaginea articolului BM: Creşterea rapidă a ratelor dobânzilor ar putea afecta revenirea economică din Europa şi SUA

Preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Să aşteptăm ca situaţia să se înrăutăţească şi apoi să reparăm stricăciunile este o nouă lecţie despre ceea ce nu trebuie făcut. Creşterea prea rapidă a dobânzilor, în special când revenirea economică este slabă, aşa cum este cazul în Europa şi SUA, ar putea declanşa noi turbulenţe", a afirmat Zoellick, citat de Financial Times.

Totodată, Zoellick a indicat că majorarea dobânzilor în Asia ar putea duce la aprecierea monedelor din această regiune, în condiţiile în care Rezerva Federală din SUA menţine ratele aproape de zero.

"În această situaţie, exporturile asiatice se vor scumpi, vânzările vor scădea, iar revenirea economiilor va fi afectată", a precizat şeful BM.

El a subliniat că banca centrală a Australiei a ridicat deja ratele dobânzilor, ceea ce ar putea determina alte state din Asia să ia măsuri asemănătoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici