BM: Dolarul puternic şi un sistem financiar bazat pe acesta sunt esenţiale pentru ieşirea din criză

Un sistem financiar internaţional bazat pe dolar şi o monedă americană puternică sunt esenţiale pentru ieşirea din criză, a declarat, miercuri, preşedintele Băncii Mondiale (BM), Robert Zoellick, înainte de summitul liderilor statelor membre G20 de Londra, transmite Reuters.

8 afișări

"Un sistem (financiar - n.r.) bazat pe dolar şi un dolar puternic (...) vor fi esenţiale să ne scoată din această situaţie dificilă", a spus Zoellick.

Oficialul BM nu a respins posibilitatea unor discuţii privind rolul dolarului.

"Vor apărea discuţii referitoare la rolul dolarului odată cu trecerea timpului", a adăugat el.

Totodată, este posibil ca SUA să fie prima economie care va reveni pe creştere, dacă programul de stabilizare a sistemului bancar are succes, consideră Zoellick.

"Dacă SUA implementează programul bancar există şanse rezonabile ca SUA să fie primul stat care revine pe creştere (economică - n.r.). Dacă va fi în 2009 sau 2010 îmi este greu să spun", a precizat el.

Banca centrală a Chinei a propus, săptămâna trecută, înlocuirea dolarului, ca monedă de referinţă pentru constituirea rezervelor internaţionale de valută, cu un sistem global controlat de Fondul Monetar Internaţional (FMI), potrivit cotidianului britanic Financial Times.

China are rezerve valutare de circa 2.000 miliarde de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici