BM: Europa emergentă şi Asia Centrală au revenit pe creştere, dar problema şomajului persistă

Europa emergentă şi Asia Centrală au trecut pe creştere economică, dar au rămas preocupările legate de sustenabilitatea ei şi de nivelul ridicat al şomajului, potrivit Băncii Mondiale (BM), care menţionează că economiile unor state din aceste regiuni, printre care şi a României, nu şi-au revenit.

34 afișări
Imaginea articolului BM: Europa emergentă şi Asia Centrală au revenit pe creştere, dar problema şomajului persistă

BM: Europa emergentă şi Asia Centrală au revenit pe creştere, dar problema şomajului persistă (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

"Vestea bună este că economia Europei emergente şi cea a Asiei Centrale au revenit la creştere, după un declin accentuat în timpul crizei economice mondiale. Azi, aceste regiuni sunt pe drumul spre revenire. Datorită economiilor puternice din Polonia, Rusia şi Turcia, evoluţia economică trece de la o scădere de 5,1% în 2009 la un avans estimat la 3,9% în 2010", a declarat Philippe Le Houérou, vicepreşedintele BM pentru Europa şi Asia Centrală.

El avertizează, însă, că revenirea nu este uniformă, în condiţiile în care unele economii, respectiv ale Croaţiei, Letoniei, Kîrghistanului şi României, nu au început să crească.

"Situaţii iniţiale diferite au avut ca rezultat efecte diferite ale crizei economice. Relansarea nu s-a simţit în toate ţările", notează BM.

Banca subliniază, de asemenea, că şomajul nu a ţinut pasul cu revenirea economică, numărul şomerilor rămând ridicat în cea mai mare parte a Europei Centrale şi de Est.

"Această revenire lentă şi dureroasă este resimţită de multe familii care se chinuie să-şi onoreze obligaţiile de plată", arată instituţia financiară internaţională.

BM asigură că perspectivele pentru aceste regiuni s-au îmbunătăţit, dar sunt mai slabe comparativ cu alte economii emergente. Economia regiunilor va creşte cu 3,9% anul acesta, comparativ cu 5% în cazul Americii de Sud sau 9% pentru statele asiatice în curs de dezvoltare.

Banca Mondială concluzionează că relansarea economiilor celor două regiuni depinde într-un grad ridicat de modul în care Europa de Vest şi Rusia se descurcă post-criză, dar subliniază că guvernele pot adopta anumite politici pentru a grăbi procesul de revenire. Astfel, statele trebuie, printre altele, să îmbunătăţească în continuare mediul de afaceri pentru a atrage investiţiile necesare înfiinţării de locuri de muncă şi susţinerii creşterii economice.

Totodată, cheltuielile publice ar trebui eficientizate, iar autorităţile ar trebui să introducă programe "inteligente" de protecţie socială pentru populaţia săracă şi să încurajeze persoanele neangajate să-şi găsească un loc de muncă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici