BM: România are nevoie de o politică inteligentă de cheltuiere a banilor publici

România are nevoie de o politică inteligentă de cheltuiere a banilor publici, care va duce la sustenabilitate bugetară şi fiscală, dar economia românească nu va mai avea prea curând o creştere de 7%, a declarat, marţi, Juan Zalduendo, economist-şef în cadrul Băncii Mondiale (BM).

23 afișări
Imaginea articolului BM: România are nevoie de o politică inteligentă de cheltuiere a banilor publici

BM: România are nevoie de o politică inteligentă de cheltuiere a banilor publici (Imagine: Mediafax Foto)

"O cheltuire mai inteligentă a banilor publici va duce la o sustenabilitate fiscală şi bugetară. Asta nu înseamnă că vă veţi întoarce la o creştere economică de 7%. România nu se va întoarce prea curând la creşterea economiei cu 7%", a spus Zalduendo.

El a menţionat că, în condiţiile unei creşteri economice reduse şi a unei presiuni pe finanţele publice, statele din Europa Centrală şi de Est trebuie să se gândească la o consolidare fiscală.

"Multe ţări din Europa de Vest au scăzut cheltuielile bugetare şi chiar salariile", a subliniat Zalduendo.

La rândul său, Cătălin Păuna, senior economist al biroului Băncii Mondiale din România, a precizat că pe termen scurt autorităţile române trebuie să se concentreze pe scăderea cheltuielilor bugetare, având în vedere că acestea au crescut foarte mult în ultimii ani.

"Aş vedea o ajustare graduală a deficitului bugetar, cu accent pe cheltuieli. Este necesar să scădem cheltuielile. Ştiu că e greu să creşti cheltuielile cu 5-6 puncte procentuale pe an şi acum să faci ajustare. Am crescut cheltuielile atunci când lumea trebuia să se gândească la restructurare, la reducerea costurilor", a spus Păuna.

De asemenea, el a subliniat faptul că nu a existat o corelaţie între resurse şi performanţă, astfel că au fost alocate fonduri pentru anumite domenii, dar care nu au performat.

Păuna a menţionat că în lipsa măsurilor de scădere a cheltuielilor, doar creşterea taxelor ar putea compensa deficitul dintre cheltuieli şi venituri.

"Bulgaria are an grad de colectare al taxelor mai bun decât România. În Bulgaria, care are un nivel de 20% al TVA, prin colectarea acestei taxe asigură 11% din PIB, în România nu-mi amintesc să depăşim 8%, deşi avem 19% TVA-ul. Acesta este un semnal că gradul de colectare poate creşte", a adăugat reprezentantul Băncii Mondiale.

Păuna a menţionat că estimează pentru anul viitor o creştere economică de 0,5-2%, în condiţiile în care trimestrul al doilea al anului 2010 va fi primul de creştere, raportat la acelaşi trimestru al anului trecut.

"Vom avea creştere economică în 2010. Cu siguranţă motoarele de creştere economică se vor schimba. Resursele din exterior nu vor mai fi acolo şi de aceea trebuie să punem accent pe resurse interne. Cred că vom avea o creştere de 0,5%-2%. Nu m-ar surprinde să fie 2%, pentru că sunt semnale de revenire", a afirmat Păuna.

Banca Mondială a lansat, marţi, la Bucureşti, un raport privind efectele crizei asupra Europei Centrale şi de Est şi ţările din fosta Uniune Sovietică.

Printre concluziile raportului se numără şi cheltuirea inteligentă a banilor publici, deoarece revenirea pe creştere a economiilor va fi foarte dificilă în perioada următoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici