BM: Tranziţia din noile state membre ale UE s-a încheiat, accentul trebuie pus pe competitivitate

Tranziţia din noile state membre ale Uniunii Europene (UE) s-a încheiat, iar aceste ţări trebuie să se concentreze pe încurajarea inovaţiei şi creşterea competitivităţii la nivel internaţional, potrivit unui raport al Băncii Mondiale, citat de publicaţia Financial Times.

21 afișări
Imaginea articolului BM: Tranziţia din noile state membre ale UE s-a încheiat, accentul trebuie pus pe competitivitate

BM: Tranziţia din noile state membre ale UE s-a încheiat, accentul trebuie pus pe competitivitate (Imagine: Mediafax Foto)

Liberalizarea, privatizarea şi deschiderea către operaţiunile comerciale la nivel mondial au fost doar primii paşi către o creştere economică sustenabilă, fiind important ca aceste ţări să recunoască faptul că perioada de tranziţie s-a încheiat.

Îmbunătăţirea productivităţii va fi realizată în mare parte prin intermediul companiilor şi nu prin transferul de resurse pe ansamblul economiei, potrivit instituţiei financiare.

Printre măsurile recomandate de Banca Mondială liderilor de afaceri se numără creşterea flexibilităţii companiilor şi o cooperare transfrontalieră mai largă.

Recomandările instituţiei financiare se adresează celor mai avansate foste state comuniste din Europa Centrală, precum şi Turciei.

Banca Mondială sugerează statelor mai puţin dezvoltate din fosta Uniune Sovietică să continue să îşi mărească productivitatea prin transferul forţei de muncă şi a altor resurse de la companii mai puţin performante către cele mai puternice.

Accelerarea relocării resurselor şi reducerea barierelor care îngrădesc intrarea şi ieşirea companiilor pe pieţe este importantă în statele cu un nivel mai redus de dezvoltare, iar Banca Mondială a cerut guvernelor să promoveze astfel de schimbări prin flexibilizarea pieţei muncii, dezvoltarea pieţelor financiare şi reducerea birocraţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici