BNR a decis majorarea dobânzii pentru facilitatea de depozit şi cea pentru facilitatea de credit

Banca Naţională a României (BNR) a decis, marţi, pe lângă majorarea dobânzii de politică monetară, şi creşterea dobânzii pentru facilitatea de depozit, cu 3,75 puncte procentuale, la 5,75% pe an, şi a dobânzii pentru facilitatea de credit (Lombard) de la 12%, la 13,75% pe an.

182 afișări
Imaginea articolului BNR a decis majorarea dobânzii pentru facilitatea de depozit şi cea pentru facilitatea de credit

BNR a decis majorarea dobânzii pentru facilitatea de depozit şi cea pentru facilitatea de credit (Imagine: Mediafax Foto)

În acelaşi timp, banca centrală a decis reducerea scadenţei pentru operaţiunile de atragere de depozite de la două săptămâni la o săptămână, măsură care va intra în vigoare la data derulării următoarei licitaţii pentru operaţiuni de acest tip, se arată într-un comunicat al BNR.

Frecvenţa standard pentru organizarea licitaţiilor pentru acest tip de depozite rămâne neschimbată, şi anume, săptămânală.

BNR a stabilit un coridor simetric de plus/minus patru puncte procentuale faţă de rata dobânzii de politică monetară pentru nivelul ratelor dobânzilor aferente facilităţilor permanente acordate de către instituţie.

A treia decizie legată de cadrul operaţional al politicii monetare se referă la majorarea ratei dobânzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite în lei de la 18% pe an la 20,5% începând cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2008.

"Aceste măsuri de ajustare a unor caracteristici ale cadrului operaţional al politicii monetare a BNR, parte a procesului de aliniere graduală la practica Băncii Centrale Europene, vizează consolidarea rolului de semnal al ratei dobânzii de politică monetară, creşterea eficacităţii operaţiunilor de piaţă şi reducerea volatilităţii dobânzilor pe piaţa monetară interbancară", se spune în comunicat.

În şedinţa de marţi, Consiliul de Administraţie (CA) al BNR a majorat pentru a cincea oară consecutiv, dobânda de politică monetară, cu 0,25 puncte procentuale, la 9,75%, şi a decis să păstreze neschimbat nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi valută ale instituţiilor de credit.

BNR aminteşte în comunicat că rata anuală a inflaţiei a crescut la 8,63% în luna martie faţă de 6,57% în decembrie 2007, pe fondul efectelor cumulate rezultate din persistenţa şi amplitudinea şocurilor legate de ofertă, creşterea presiunilor din partea excesului de cerere, deprecierea monedei naţionale şi deteriorarea anticipaţiilor privind inflaţia.

Conform calendarului anunţat, următoarea şedinţă a Consiliului BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 26 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici