BNR a rămas pe profit în 2022 obţinând un câştig de aproape 1,1 mld. lei, în scădere cu 46%

BNR a raportat pentru 2022 un profit de 1,08 mld. lei, cu 46,3% mai mic decât câştigul obţinut în 2021.

252 afișări
Imaginea articolului BNR a rămas pe profit în 2022 obţinând un câştig de aproape 1,1 mld. lei, în scădere cu 46%

BNR a rămas pe profit în 2022 obţinând un câştig de aproape 1,1 mld. lei, în scădere cu 46%

Atât pentru 2020, cât şi pentru 2021, BNR a raportat profituri de circa 2 mld. lei în fiecare an.

BNR este una dintre puţinele bănci centrale din regiune care a rămas pe profit şi în 2022, alte bănci centrale fiind pe pierdere, relatează Ziarul Financiar.

De exemplu, Banca Centrală Europeană (BCE) a înregistrat pierdere de 1,6 mld. euro anul trecut (pierdere care a fost acoperită de provizioane), în condiţiile în care propriile majorări de dobânzi au forţat-o să reducă valoarea contabilă a unor obligaţiuni.

Şi banca centrală a Germaniei Bundesbank a înregistrat în 2022 prima pierdere din peste patru decenii după ce seria de majorări de dobânzi ale BCE au redus valoarea deţinerilor sale de obligaţiuni, banca consemnând şi o pierdere legată de creditele ultraief­tine acordate băncilor comerciale, potrivit Reuters.

Banca centrală este obligată, potrivit legii, să vireze către bugetul de stat 80% din veniturile nete înregistrate. În 2021, viramentele BNR la buget au fost de 1,3 mld. lei, în condiţiile în care profitul raportat de banca centrală a fost de 2,01 mld. lei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici