BNR a redus dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte, la 6,5%, nivel minim istoric

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, luni, să reducă dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte, la 6,5%, nivel minim istoric, şi să menţină ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei, la 15%, şi în valută, la 25%.

46 afișări
Imaginea articolului BNR a redus dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte, la 6,5%, nivel minim istoric

BNR a redus dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte, la 6,5%, nivel minim istoric (Imagine: Viorel Dudau/Mediafax Foto)

Reducerea dobânzii de politică monetară la 6,5% este aplicabilă începând de marţi, 30 martie.

Banca centrală a reiterat că urmăreşte gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar.

Totodată, BNR a arătat că va continua să monitorizeze atent evoluţiile interne şi ale mediului economic global, astfel încât, prin adecvarea instrumentelor sale, să asigure atingerea obiectivelor de stabilitate a preţurilor şi de stabilitate financiară, în contextul realizării angajamentelor stabilite în acordurile cu Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi alte instituţii financiare internaţionale.

Decizia BNR a fost anticipată de majoritatea analiştilor economici intervievaţi de MEDIAFAX, care au previzionat că banca centrală va coborî dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte, pentru a susţine redresarea economiei şi a creditării, dar şi pentru a tempera presiunile de apreciere asupra leului.

Analiştii consideră că reducerea dobânzii de politică monetară va reprezenta un stimul puternic pentru reducerea mai rapidă a dobânzilor la credite şi va tempera presiunile de apreciere a leului.

În primele două şedinţe de politică monetară din acest an, din lunile ianuarie şi februarie, banca centrală a decis reducerea dobânzii cu câte 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 7%. Dobânda de politică monetară s-a mai situat la 7% în perioada iunie- noiembrie 2007, ajungând atunci la nivelul minim istoric.

Inflaţia anuală a scăzut, în februarie, după trei luni consecutive de creştere, la 4,49%, de la 5,2% în ianuarie, iar rata lunară a coborât de la 1,68% la 0,2%.

Guvernatorull BNR, Mugur Isărescu, a declarat, vineri, că banca centrală are toate motivele să reducă dobânda de politică monetară, atât timp cât inflaţia scade.

Pentru 2010, BNR ţinteşte în acest an o inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de plus/minus un punct procentual, şi estimează că rata anuală se va situa la 3,5%.

Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în cadrul acordul de finanţare externă semnat de România, în valoare de 20 miliarde de euro, şi coordonat de Fondul Monetar Internaţional. Totodată, inflaţia se numără printre criteriile de convergenţă pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici