BNR a revizuit în creştere prognoza inflaţiei. Rata anuală, în trend ascenent, va atinge 3,4% până în 2022

  • Rata anuală a inflaţiei este anticipată a-şi menţine tendinţa ascendentă până la finalul anului.
  • Atunci, va atinge nivelul de 3,4 la sută, scrie BNR în Raportul asupra inflaţiei prezentat marţi.
  • Instituţia a revizuit în creştere prognoza de inflaţie.
217 afișări
Imaginea articolului BNR a revizuit în creştere prognoza inflaţiei. Rata anuală, în trend ascenent, va atinge 3,4% până în 2022

După o amplă creştere înregistrată în luna ianuarie a anului curent, pe fondul majorării tarifelor la energia electrică şi a preţurilor combustibililor, rata anuală a inflaţiei IPC este anticipată a-şi menţine tendinţa ascendentă până la finalul anului, când va atinge nivelul de 3,4 la sută. Această evoluţie este asociată exclusiv dinamicii componentelor exogene ale coşului de consum. Odată cu disiparea influenţelor temporare nefavorabile ale acestora la începutul anului viitor, rata anuală a inflaţiei IPC este
prevăzută să încetinească, urmând să atingă nivelul de 2,8 la sută la sfârşitul anului 2022.

Rata anuală a inflaţiei de bază este de aşteptat să-şi continue scăderea în prima parte a intervalului de proiecţie şi, ulterior, să se stabilizeze la nivelul de 2,7 la sută, până la finele intervalului de prognoză.

Rata medie anuală a inflaţiei va avea la rândul său o tendinţă ascendentă pe parcursul anului curent, atingând nivelul de 3,2 la sută în decembrie 2021, după care este proiectată în reducere până la valoarea de 2,6 la sută la finele anului 2022.

Comparativ cu Raportul din noiembrie, rata anuală a inflaţiei a fost revizuită în sens ascendent cu 0,9 puncte procentuale pentru sfârşitul anului 2021, pe seama tuturor componentelor coşului de consum, mai puţin preţurile volatile ale alimentelor.

Pe parcursul anului viitor, revizuirea în sus provine dintr-o contribuţie mai ridicată din partea indicelui CORE2 ajustat, doar parţial contrabalansată de aportul mai redus al preţurilor combustibililor.

Scenariul de bază al proiecţiei macroeconomice este condiţionat de ipotezele referitoare la evoluţia viitoare a situaţiei epidemiologice. Astfel, pe termen scurt se presupune persistenţa actualelor măsuri de distanţare socială în România, ulterior fiind anticipată o detensionare graduală a crizei de sănătate publică, la care va contribui şi progresul campaniei de vaccinare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici