BNR ar putea interveni şi de două ori pe zi în piaţa monetară

Banca centrală reuşeşte cu greu să atragă excesul de lichiditate din piaţa interbancară, rezultat după cheltuielile bugetare mari din ultimele două luni ale anului trecut, şi ar putea să opteze chiar pentru două operaţiuni de sterilizare pe zi, a declarat, marţi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

2 afișări
Imaginea articolului BNR ar putea interveni şi de două ori pe zi în piaţa monetară

BNR ar putea interveni şi de două ori pe zi în piaţa monetară

"BNR intervine pe piaţă aproape zilnic şi tot nu reuşeşte să atragă toată lichiditatea intrată în piaţă la finele anului trecut. Probabil că vom interveni şi de două ori pe zi", a spus Isărescu.

El a arătat că depozitele atrase din piaţă de Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) nu poat fi considerate operaţiuni de sterilizare, întrucât sumele sunt strânse pentru a fi cheltuite, deci reintroduse în piaţa interbancară.

Isărescu a adăugat că operaţiunile de sterilizare trebuie privite în dinamică, şi nu într-o corelaţie imediată şi directă cu evoluţiile cursului.

"Chiar dacă suntem îngrijoraţi, acţionăm cu calmitate. Nu cu bocete, sau cântând prohodul leului vom rezolva situaţia", a mai spus guvernatorul BNR, făcând referire la declaraţiile pesimiste ale unor analişti economici.

Isărescu apreciază că moneda naţională va reuşi să se stabilizeze şi să chiar să revină, după deprecierea mai accentuată din ultimele două luni, determinată atât de ieşiri de capitaluri volatile, dar mai ales de cheltuielile bugetare foarte mari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici