BNR: Monedă din argint dedicată împlinirii a 130 de ani de la naşterea cardinalului Iuliu Hossu

Banca Naţională a României (BNR) va lansa în circuitul numismatic, pe 2 martie, o monedă din argint dedicată împlinirii a 130 de ani de la naşterea cardinalului Iuliu Hossu.

182 afișări
Imaginea articolului BNR: Monedă din argint dedicată împlinirii a 130 de ani de la naşterea cardinalului Iuliu Hossu

BNR: Monedă din argint dedicată împlinirii a 130 de ani de la naşterea cardinalului Iuliu Hossu (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Caracteristicile monedei sunt următoarele: valoare nominală - 10 lei, titlu - 999‰, formă rotundă, diametru - 37 mm, greutate - 31,103 g, calitate proof, cant zimţat.

Aversul monedei redă Catedrala "Schimbarea la faţă" din Cluj-Napoca, valoarea nominală "10 LEI", stema României, anul de emisiune "2015" şi inscripţiile "ROMANIA" şi "CATEDRALA «SCHIMBAREA LA FATA» - CLUJ-NAPOCA".

Reversul monedei prezintă portretul lui Iuliu Hossu, anii între care a trăit "1885", "1970" şi, la exterior, inscripţia în arc de cerc "CARDINALUL IULIU HOSSU".

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 250 de monede.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare, este de 350 lei/ bucata.

Monedele din argint dedicate împlinirii a 130 de ani de la naşterea lui Iuliu Hossu au putere circulatorie pe teritoriul României. Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Iuliu Hossu (30 ianuarie 1885 - 28 mai 1970) a fost episcop al Episcopiei greco-catolice de Cluj-Gherla, deţinut politic, cardinal şi membru de onoare, din 1945, al Academiei Române.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici