BNR reduce dobânda cu 0,25 puncte

Consiliul de Administraţie al BNR a decis reducerea dobânzii de politică monetară cu 0,25 de puncte procentuale, la 10% pe an, şi menţinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută.

27 afișări
Imaginea articolului BNR reduce dobânda cu 0,25 puncte

BNR reduce dobânda cu 0,25 puncte (Imagine: Mediafax Foto)

Conducerea BNR a mai hotărât gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar prin utilizarea activă a operaţiunilor de piaţă monetară.

BNR a redus dobânda pentru prima dată în ultimele 17 luni, după ce în 2008 a majorat de şapte ori rata de politică monetară, care a urcat de la 7% la începutul anului la 10,25% după întâlnirea de la 1 august.

În luna octombrie 2008, banca centrală a decis reducerea ratelor la rezervele minime obligatorii de la 20% la 18% din valoarea depozitelor constituite la bănci, începând cu perioada de aplicare 24 noiembrie-23 decembrie 2008, măsură care a vizat îmbunătăţirea gestiunii lichidităţii de pe piaţa monetară interbancară, inclusiv în condiţiile amplificării turbulenţelor de pe piaţa financiară internaţională, în scopul asigurării unei finanţări sustenabile a economiei.

Analiştii economici intervievaţi de MEDIAFAX previzionau că BNR va decide relaxarea politicii monetare în şedinţa de miercuri, patru dintre aceştia anticipând cel puţin o reducere a dobânzii cheie.

La cea mai recentă şedinţă a Consiliului, din 6 ianuarie, BNR a decis menţinerea dobânzii de politică monetară la 10,25% şi a nivelului ratelor rezervelor minime obligatorii la 40% din depozite pentru valută şi la 18% din depozite pentru lei.

Citeşte şi:

BNR va face reduceri succesive de dobândă

Analiştii cred că BNR va relaxa politica monetară prin reducerea dobânzii

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici