BNR va elibera circa 800 milioane euro din rezervele băncilor

Banca Naţională a României (BNR) va elibera circa 800 milioane euro din rezervele băncilor, stabilind rezerva minimă obligatorie fără să ia în calcul pasivele în valută cu scadenţă de peste doi ani, a declarat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

18 afișări
Imaginea articolului BNR va elibera circa 800 milioane euro din rezervele băncilor

BNR va elibera circa 800 milioane euro din rezervele băncilor (Imagine: Mediafax Foto)

"Dacă s-ar face un calcul static, la stoc, ar fi sub un miliard de euro, sau 800 milioane euro", a spus Isărescu.

Surse din banca centrală au declarat, la începutul lunii aprilie, pentru MEDIAFAX, că băncile au finanţări cu scadenţă reziduală mai mare de doi ani în valoare totală spre două miliarde euro, ceea ce înseamnă că decizia BNR de eliminare a acestora din baza de calcul a rezervelor minime obligatorii va elibera circa 800 milioane euro.

La sfârşitul lunii martie, BNR a decis ca rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută cu scadenţă reziduală mai mare de doi ani se fie redusă la zero, faţă de 40% în prezent, începând cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009.

Guvernatorul BNR a declarat săptămâna trecută că Banca Naţională a României va fi "generoasă" cu reducerea ratei rezervelor minime obligatorii (RMO) în valută constituite de băncile comerciale, în funcţie de nevoile de creditare şi termenii acordurilor cu FMI, UE şi cel semnat cu băncile la Viena.

Băncile comerciale sunt obligate să constituie rezerve minime obligatorii la banca centrală reprezentând 40% din pasivele în valută şi 18% din cele în lei

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici