BNR va majora joi dobânda la 10%, estimează analiştii

BNR va majora, joi, rata dobânzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 10%, potrivit estimărilor analiştilor, care anticipează însă că banca va stopa ulterior înăsprirea politicii monetare în contextul în care previzionează reducerea inflaţiei spre sfârşitul acestui an.

18 afișări
Imaginea articolului BNR va majora joi dobânda la 10%, estimează analiştii

BNR va majora joi dobânda la 10%, estimează analiştii

Aceasta ar fi cea de-a şasea majorare consecutivă a ratei cheie, întrucât Banca Naţională a României (BNR) a început seria majorărilor de dobândă în luna octombrie a anului trecut, creşterea cumulată fiind de 2,75 puncte procentuale.

Zece din cei 14 analişti intervievaţi de Reuters săptămâna trecută au anticipat o creştere cu 0,25 puncte procentuale a dobânzii cheie în această săptămână, dar şi menţinerea sau reducerea ratei de politică monetară spre sfârşitul anului.

Doar Miroslav Plojhar, analist la JP Morgan, a anticipat o creştere a dobânzii cheie la 10,55% în luna iunie, la 10,75% în iulie şi la 11% în septembrie, în contextul în care economia se confruntă cu pericolului supraîncălzirii.

România a înregistrat în primele trei luni ale acestui an un avans economic de 8,2%, cu mult peste ritmul de 6,1% atins în intervalul similar din 2007 şi estimările de 6,4%.

"Aceasta este ultima majorare a dobânzii pentru moment, din cauză că inflaţia va scădea considerabil începând cu luna august. Totuşi, rata cheie depinde de ce se întâmplă cu inflaţia dacă preţurile administrative vor fi majorate peste aşteptări", a declarat Ionuţ Dumitru, şeful departamentului de analiză la Raiffeisen Bank.

Rata anuală a inflaţiei s-a plasat, în luna martie, la 8,63%, maximul din ultimii doi ani, dar s-a redus în mai la 8,46%. Totuşi, mulţi analişti anticipează că inflaţia va atinge un maxim în luna iulie, când ar putea intra în vigoare majorări ale preţurilor la gaze naturale şi energie.

Guvernul a avut de înfruntat în acest an presiuni exercitate de distribuitorii de gaze, care au cerut majorări cu peste 20% a tarifelor, din cauza creşterii costurilor cu energia la nivel global. Totuşi, nu există până în prezent date oficiale privind noile tarife.

"Incertitudinea legată de majorările preţurilor la gaze şi energie este destul de mare. Trendul de încetinire a inflaţiei în august ar putea începe de la un nivel mai ridicat", a declarat Cătălina Constantinescu, analist la ABN Amro.

Ţinta BNR de inflaţie pentru 2008 este de 3,8% plus minus un punct procentual, iar pentru 2009 de 3,5% plus minus un punct procentual.

BNR a revizuit în uşoară creştere prognoza de inflaţie pentru 2008, de la 5,9% la 6%, dar a redus estimarea pentru anul viitor de la 3,9% la 3,5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici