BNR va reduce marţi dobânda de politică monetară la 8,5% - analişti

Banca Naţională a României (BNR) va reduce, marţi, dobânda de politică monetară, cu 0,5 puncte procentuale, la 8,5%, în contextul recesiunii şi scăderii ratei inflaţiei, potrivit unui sondaj realizat de Reuters, la care au participat 15 analişti.

17 afișări
Imaginea articolului BNR va reduce marţi dobânda de politică monetară la 8,5% - analişti

BNR va reduce marţi dobânda de politică monetară la 8,5% - analişti (Imagine: Cristi Movilă/Mediafax Foto)

Unsprezece dintre cei 15 analişti sunt de părere că BNR va lua această decizie, pentru a susţine cererea internă fără a risca deprecierea leului.

"Banca centrală pare să fie din ce în ce mai îngrijorată în ceea ce priveşte prognoza de creştere economică, deci o scădere de 0,5 puncte pare probabilă", a declarat economistul ING Vlad Muscalu, citat de Reuters.

Dobânda de politică monetară în urma şedinţei de marţi a Consiliului de Administraţie al BNR este plasată de către cei 15 analişti între 8,25%, ceea ce ar reprezenta o scădere de 0,75 puncte procentuale, şi 9%, nivelul actual al indicatorului.

La cea mai recentă şedinţe de politică monetară, din luna iunie, Consiliul de Administraţie al BNR a decis să scadă cu 0,5 puncte procentuale rata dobânzii, de la 9,5% la 9%, începând cu 1 iulie, şi să reducă ratele rezervelor minime obligatorii cu 5 puncte pentru valută, la 35% din pasivele băncilor, şi cu 3 puncte pentru lei, la 15%. Scăderea ratelor rezervei minime obligatorii a intrat în vigoare începând cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2009.

Analiştii plasează, în medie, rata anuală inflaţiei la 5,2% în iulie, cursul de schimb valutar la 4,18 lei/euro în luna august, scăderea Produsului Intern Brut (PIB) la 6,1% în trimestrul al treilea, deficitul bugetar la 5,5% din PIB şi deficitul comercial la 8,5% din PIB în acest an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici