Boc a cerut miniştrilor să aloce prioritar resurse către investiţiile care pot fi finalizate repede

Premierul Emil Boc a solicitat miercuri miniştrilor, în şedinţa de Guvern, să aloce fonduri cu prioritate către proiectele de investiţii care pot fi finalizate cât mai curând şi cu efect multiplicator în economie, ca o condiţie pentru creşterea PIB cu 1,5% în acest an, ţintă convenită cu FMI şi CE.

124 afișări
Imaginea articolului Boc a cerut miniştrilor să aloce prioritar resurse către investiţiile care pot fi finalizate repede

Premierul Emil Boc (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

"Suntem în trimestrul III, ştim foarte bine că acesta este practic decisiv în realizarea creşterii economice de 1,5% pentru 2011, având în vedere ponderea pe care o are în PIB trimestrul III. Am decis astăzi în Guvern prioritizarea imediată a investiţiilor de către toate ministerele, de către toţi miniştrii", a spus Boc, solicitând ca şi autorităţile locale să aibă în vedere aceleaşi criterii atunci când alocă banii publici.

Premierul a arătat că, în primele şase luni din 2011, Guvernul a cheltuit pentru investiţii cu 800 de milioane euro mai mult decât în primul semestru din 2010, iar acest lucru se vede în creşterea economică.

"Obiectivul nostru este să menţinem acelaşi nivel al investiţiilor şi să prioritizăm în trimestrele III şi IV investiţiile pe care le avem astfel încât ele să îşi producă eficienţa maximă în economie. Ce spun prin aceasta? În primul rând să fie realizate acele investiţii care pot fi finalizate mai repede pentru a nu se cheltui bani cu întreţinerea lor, în al doilea rând să fie finalizate acele investiţii care au un efect multiplicator în economie şi generează locuri de muncă şi mai multe taxe la bugetul de stat şi, nu în ultimul rând, să fructificăm avantajul unui an agricol bun. Dacă aceste lucruri se realizează şi politica de absorbţie a fondurilor europene este privită în continuare cu maximă seriozitate de către miniştri de a nu lăsa pedala de pe acceleraţie avem toate şansele să confirmăm creşterea economică de 1,5%", a afirmat Boc.

Premierul a adăugat că va fi fructificat avantajul unui an agricol bun.

El a subliniat că datele INS, care arată încetinirea creşterii economice, obligă Guvernul să aibă o atitudine "în consecinţă".

"În acest context, România nu are voie să facă niciun pas greşit. Nu are voie să facă niciun fel de politică în afara cadrului bugetar sustenabil. Cuvântul de ordine este şi rămâne precauţie, moderaţie şi echilibru cu respingerea oricăror tentaţii populiste", a mai spus Boc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici