Boc a inaugurat primii 42 de kilometri ai Autostrăzii Transilvania - VIDEO

Premierul interimar Emil Boc a inaugurat, marţi, primii 42 de kilometri ai Autostrăzii Transilvania, tronsonul 2B Turda-Gilău, acesta tăind panglica împreună cu ministrul interimar al Transporturilor, Radu Berceanu, şi reprezentanţi ai conducerii companiei Bechtel, constructorul autostrăzii.

266 afișări
Imaginea articolului Boc a inaugurat primii 42 de kilometri ai Autostrăzii Transilvania - VIDEO

Boc a inaugurat primii 42 de kilometri ai Autostrăzii Transilvania (Imagine: Mircea Roşca/Mediafax Foto)

Premierul interimar Emil Boc a ajuns, în jurul orei 14.00, la Turda, alături de ministrul interimar al Transporturilor, Radu Berceanu, ei primind explicaţii din partea directorului Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Cluj, Ion Pantelimon, despre lucrările făcute pe acest tronson.

Pantelimon a spus că marţi a semnat procesul-vebal de predare-primire a tronsonului 2B, de la compania Bechtel, către DRDP şi CNADR.

Ulterior, Emil Boc a tăiat panglica, alături de Radu Berceanu şi reprezantaţi ai constructorului şi beneficiarului, după care s-a urcat la volanul unei Dacii Logan pentru a testa şoseaua. În aceeaşi maşină s-a urcat şi ministrul Radu Berceanu.

Autostrada se va numi A3 şi pe ea se va putea circula cu 130 de kilometri pe oră.

Înainte ca Boc şi Berceanu să ajungă la inaugurarea autostrăzii, la Turda s-a aflat şi Ioan Rus, care a sosit la inaugurarea tronsonului de autostradă însoţit de liderii PSD Cluj şi a spus că invitaţia la eveniment a venit din partea Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri din Cluj.

Fostul ministru de Interne Ioan Rus a declarat că proiectul Autostrăzii Transilvania aparţine "în exclusivitate" Gurvernului Adrian Năstase, printre promotorii iniţiativei numărându-se şi foştii miniştri din Cluj.

Rus a declarat, la Turda, înaintea inaugurării tronsonului 2 B al Autostrăzii Transilvania, Turda - Gilău, că acest proiect a fost aprobat în guvern cu acordul primului ministru Adrian Năstase, Executivul de atunci apreciind că autostrada este oportună şi necesară.

"Proiectul Autostrăzii Transilvania aparţine în exclusivitate Guvernului Adrian Năstase, printre promotorii iniţiali şi de bază fiind miniştrii din Cluj Vasile Dâncu, Vasile Puşcaş şi Ioan Rus. Proiectul era absolut necesar şi oportun. Dacă acel Guvern ar fi reuşit continuarea proiectului, ar fi fost gata în 2012. Faptul că au urmat o serie de guverne, mai mult sau mai puţin competente, ne face să inaugurăm doar 40 de kilometri, care sunt mai mult decât nimic", a spus Rus.

Video Stirileprotv.ro

Acesta a menţionat că este bine "să ne bucurăm pentru cei 42 de kilometri, dacă nu ne putem bucura pentru cei 400 de kilometri".

Proiectul de construcţie a autostrăzii Transilvania, pe traseul Braşov - Borş, a început în 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde de euro acordat Bechtel. Lucrările au fost întrerupte la jumătatea anului 2005, când autorităţile au început reanalizarea contractelor încheiate de guvernarea precedentă. Ca urmare a sistării lucrărilor, termenul de finalizare a autostrăzii, stabilit iniţial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an.

Potrivit unui protocol încheiat în februarie între Ministerul Transporturilor şi Bechtel, compania americană s-a angajat să finalizeze în acest an 42 de kilometri din tronsonul Turda - Gilău şi viaductul de pe tronsonul Suplacu de Barcău - Borş.

Ministerul Transporturilor va plăti în acest an companiei Bechtel 420 de milioane de euro, în baza protocolului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici