Boc: Rompetrol trebuie să achite întreaga datorie, ce a făcut este în afara legii

Rompetrol trebuie să plătească întreaga datorie faţă de statul român, iar Guvernul se va adresa în acest sens instanţei, Ministerul Finanţelor şi ANAF fiind deja mandatate să deschidă procedura judiciară, a declarat, vineri seara, la postul public de televiziune, premierul Emil Boc.

49 afișări
Imaginea articolului Boc: Rompetrol trebuie să achite întreaga datorie, ce a făcut este în afara legii

Boc: Rompetrol trebuie să achite întreaga datorie, ce a făcut este în afara legii (Imagine: Mediafax Foto)

"Rompetrol trebuie să plătească întreaga datorie. Ne vom duce în instanţă, ce a făcut este în afara legii", a spus Boc la postul public de televiziune.

Vineri dimineaţa, premierul a anunţat că statul român va contesta în instanţă toate acţiunile efectuate de Rompetrol în afara actelor normative în vigoare şi va recupera în justiţie sumele de bani restante.

Guvernul a transmis ulterior un comunicat în care precizează că statul român va contesta în instanţă hotărârile Adunării Generale Extraordinare ale Acţionarilor Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC) din 30 septembrie 2010, deoarece sunt contrare prevederilor OU 118/2003, ale Convenţiei de emisiune din data de 5 decembrie 2003, încheiată în aplicarea acesteia, precum şi ale Codului civil.

Statul a reintrat în acţionariatul Rompetrol Rafinare, cu o participaţie de 44,69% din capital, ca urmare a conversiei în acţiuni a unor obligaţiuni pe care compania, controlată de KazMunaiGaz, nu le-a răscumpărat până joi, termenul limită, potrivit unui comunicat transmis de companie.

KazMunaiGaz a decis, joi, în AGA, să convertească în acţiuni obligaţiunile emise de Rompetrol în 2003 şi pe care nu le-a răscumpărat de la stat, potrivit unui raport al Rompetrol Rafinare transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

"Pentru evitarea oricărui dubiu, numărul de acţiuni emise în schimbul obligaţiunilor nerăscumpărate la data prezentei a fost calculat în conformitate cu prevederile Convenţiei de emisiune şi cele ale Ordonanţei de urgenţă 118/2003", se arată în raport.

Numărul de acţiuni rezultate din conversiei unei obligaţiuni (rata de conversie) este egal cu 4,4562832601 înmulţit cu 241,22 (reprezentând raportul rezultat din modificarea valorii nominale exprimate în lei a acţiunilor ca urmare a scăderii valorii nominale a unei acţiuni de la 21,422 lei/acţiune la 0,1 lei/acţiune, conform articolului 9 din Convenţia de emisiune şi articolul 7 din OUG 118/2003).

În consecinţă, rata de conversie actualizată la data AGA este de 954,625 acţiuni pentru o obligaţiune nerascumpărată, precizează sursa citată.

De asemenea, preţul de emisiune pentru acţiunile emise în cadrul majorării de capital este 0,1118 lei/acţiune, şi a fost determinat ca valoarea nominala a unei acţiuni, de 0,1 lei, înmulţit cu 4,2719 (cursul de schimbeuro/leu din 30 septembrie), împărţit la 3,8185 (cursul de schimb euro/leu la 30 septembrie 2003), în conformitat cu Convenţia de emisiune, potrivit raportului.

În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.

Rompetrol Rafinare a răscumpărat în luna august obligaţiuni în valoare de 71 milioane de dolari de la stat, printr-un credit de la acţionarul majoritar.

În luna august, Rompetrol Rafinare a fost acţionată în instanţă de către Ministerul Finanţelor Publice, care a contestat o majorare de capital de 329,4 milioane de lei, decisă de grupul petrolier în luna iunie, sumă care urma să fie utilizată pentru plata unei părţi din obligaţiunile datorate către stat.

Dacă statul ar vinde la bursă acţiunile primite la Rompetrol Rafinare, ar încasa 1,184 miliarde de lei, sumă rezulată din înmulţirea numărului de acţiuni la rafinărie, respectiv 19,7 miliarde de titluri, cu cel mai recent preţ al acţiunilor companiei la BVB, de 0,0601 lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici