Statul revine acţionar la Rompetrol Rafinare

Statul reintră în acţionariatul Rompetrol Rafinare (RRC), cu o participaţie de 44,69% din capital, ca urmare a conversiei în acţiuni a unor obligaţiuni pe care compania, controlată de KazMunaiGaz, nu le-a răscumpărat până joi, termenul limită, potrivit unui comunicat transmis de companie.

124 afișări
Imaginea articolului Statul revine acţionar la Rompetrol Rafinare

Rompetrol Rafinare nu a răscumpărat obligaţiunile. Statul revine în acţionariatul companiei (Imagine: Mediafax Foto)

KazMunaiGaz a decis, joi, în AGA, să convertească în acţiuni obligaţiunile emise de Rompetrol în 2003 şi pe care nu le-a răscumpărat de la stat, potrivit unui raport al Rompetrol Rafinare transmis, joi, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

"Pentru evitarea oricărui dubiu, numărul de acţiuni emise în schimbul obligaţiunilor nerăscumpărate la data prezentei a fost calculat în conformitate cu prevederile Convenţiei de emisiune şi cele ale Ordonanţei de urgenţă 118/2003", se arată în raport.

Numărul de acţiuni rezultate din conversia unei obligaţiuni (rata de conversie) este egal cu 4,4562832601 înmulţit cu 241,22 (reprezentând raportul rezultat din modificarea valorii nominale exprimate în lei a acţiunilor ca urmare a scăderii valorii nominale a unei acţiuni de la 21,422 lei/acţiune la 0,1 lei/acţiune, conform articolului 9 din Convenţia de emisiune şi articolul 7 din OUG 118/2003).

În consecinţă, rata de conversie actualizată la data AGA este de 954,625 acţiuni pentru o obligaţiune nerascumpărată, precizează sursa citată.

De asemenea, preţul de emisiune pentru acţiunile emise în cadrul majorării de capital este 0,1118 lei/acţiune, şi a fost determinat ca valoarea nominală a unei acţiuni, de 0,1 lei, înmulţit cu 4,2719 (cursul de schimb euro/leu din 30 septembrie), împărţit la 3,8185 (cursul de schimb euro/leu la 30 septembrie 2003), în conformitate cu Convenţia de emisiune, potrivit raportului.

Tototată, capitalul social al Rompetrol Rafinare va fi majorat cu 1,97 miliarde de lei, la 4,41 miliarde de lei, reprezentând conversia în acţiuni a 20,65 milioane de obligaţiuni emise de companie.

Operaţiunea va fi realizată prin emiterea a 19,7 miliarde de acţiuni, cu valoarea nominală de 0,1 lei.

Acţionarii vor putea subscrie la majorarea capitalului în termen de 31 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei AGA sau de la 18 octombrie, ca dată de înregistrare, dacă hotărârea este publicată înainte de această dată.

Grupul Rompetrol va deţine, în urma majorării capitalului, direct şi prin companii pe care le controlează, peste 54,6% din acţiunile Rompetrol Rafinare.

În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.

Rompetrol Rafinare a răscumpărat în luna august obligaţiuni în valoare de 71 milioane de dolari de la stat, printr-un credit de la acţionarul majoritar.

În luna august, Rompetrol Rafinare a fost acţionată în instanţă de către Ministerul Finanţelor Publice, care a contestat o majorare de capital de 329,4 milioane de lei, decisă de grupul petrolier în luna iunie, sumă care urma să fie utilizată pentru plata unei părţi din obligaţiunile datorate către stat.

Dacă statul va vinde la bursă acţiunile primite la Rompetrol Rafinare, ar încasa 1,184 miliarde de lei, sumă rezultată din înmulţirea numărului de acţiuni la rafinărie, respectiv 19,7 miliarde de titluri, cu cel mai recent preţ al acţiunilor companiei la BVB, de 0,0601 lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici