Brexitul a şubrezit din temelii economia Marii Britanii

Au trecut doi ani de când fostul premier britanic Boris Johnson a semnat acordul pentru Brexit şi a declarat triumfător că Marea Britanie va fi “prosperă, dinamică şi mulţumită” după ieşirea din UE.

1173 afișări
Imaginea articolului Brexitul a şubrezit din temelii economia Marii Britanii

Brexitul a şubrezit din temelii economia Marii Britanii

Acordul va ajuta firmele britanice să “facă şi mai multe afaceri” cu UE, spunea Johnson şi va da Marii Britanii libertatea de a încheiat acorduri comerciale în întreaga lume, ţara continuând în acelaşi timp să exporte neîngrădită către piaţa UE.

În realitate, Brexitul a afectat puternic economia britanică, Marea Britanie rămânând singura ţară membră a G7 cu o economie mai mică decât cea de dinaintea pandemiei, relatează CNN.

Anii de nesiguranţă legată de viitoarea relaţie cu UE, cel mai mare partener comercial al Marii Britanii, au erodat investiţiile de business, care în T3 se situau cu 8% sub nivelurile de dinaintea pandemiei. Iar lira sterlină s-a prăbuşit, făcând importurile mai scumpe şi alimentând inflaţia.

Brexitul a ridicat bariere comerciale pentru companiile britanice şi cele străine care foloseau Marea Britanie ca bază europeană. Acesta apasă asupra importurilor şi exporturilor, erodând investiţiile şi contribuind la penurii de forţă de muncă. Toate acestea exacerbează problema inflaţiei, lovind în muncitori şi comunitatea de business.

“Cel mai plauzibil motiv pentru care Marea Britanie este într-o situaţie mai precară decât alte ţări este Brexitul”, arată L. Alan Winters, co-director al Centre for Inclusive Trade Policy de la University of Essex.

Deşi Brexitul nu reprezintă cauza crizei costurilor de trai din Marea Britanie, acesta face problemele mai dificil de soluţionat.

“Marea Britanie a ales Brexitul într-un referendum, însă guvernul a ales mai apoi o formă deosebit de dură de Brexit, care a sporit costurile economice. Orice speranţă de beneficiu economic de pe urma Brexitului a dispărut”, potrivit lui Michael Saunders, consilier la Oxford Economics.

Marea Britanie nu va înlocui cu uşurinţă ce a pierdut prin renunţarea la accesul la cel mai mare bloc comercial din lume. UK Office for Budget Responsibility se aşteaptă ca Brexitul să reducă PIB-ul Marii Britanii cu 4% în decurs de 15 ani. Exporturile şi importurile sunt estimate a scădea cu 15% pe termen lung.

Se estimează că Marea Britanie va avea una dintre cele mai slab performante economii anul viitor din rândul ţărilor dezvoltate. OCDE anticipează că economia britanică se va contracta cu 0,4%. FMI previzionează o creştere de doar 0,3% pentru PIB-ul britanic anul viitor.

Ambele instituţii spun că inflaţia ridicată şi creşterea costurilor de finanţare vor apăsa asupra cheltuielilor consumatorilor şi companiilor din Marea Britanie.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici