Bucureştiul - cel mai atractiv oraş din Europa de Est pentru investitori

Bucureştiul este cel mai atractiv oraş din Europa de Est pentru investitori, dar ocupă doar locul 18 într-un top format din 25 de mari oraşe europene şi realizat de revista britanică fDi Magazine, editată de grupul Financial Times.

51 afișări
Imaginea articolului Bucureştiul - cel mai atractiv oraş din Europa de Est pentru investitori

Bucureştiul - cel mai atractiv oraş din Europa de Est pentru investitori (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Clasamentul celor mai atractive 25 de mari oraşe europene este condus de Londra, Paris, Moscova, Stockholm şi Barcelona.

Dintre marile oraşe est-europene au fost incluse în studiu şi Varşovia, pe locul 22, respectiv Budapesta, pe 25, potrivit studiului fDi Magazine "Oraşe şi Regiuni Europene ale viitorului 2010/2011".

Publicaţia britanică a analizat 223 de oraşe şi 142 de regiuni în funcţie de potenţialul economic, resurse umane, eficacitatea costurilor pentru investitori, calitatea vieţii, infrastructură, deschidere faţă de mediul de afaceri şi strategia de promovare pentru atragerea investiţiilor străine directe.

Bucureşti ocupă prima poziţie între cele mai atractive zece mari oraşe din Europa de Est, fiind urmat de Varşovia (Polonia), Budapesta (Ungaria), Praga (Cehia), Bratislava (Slovacia), Cracovia (Polonia), Kiev (Ucraina), Pilsen (Cehia), Brno (Cehia) şi Wroclaw (Polonia).

În timp ce Polonia şi Cehia sunt prezente fiecare cu câte trei oraşe, România, Ungaria, Slovacia şi Ucraina sunt reprezentate doar prin intermediul capitalelor.

În funcţie de eficienţa costurilor pentru investitori, Bucureştiul conduce topul marilor oraşe europene, urmat de Sofia (Bulgaria), Harkov (Ucraina), Tbilisi (Georgia) şi Dnepropetrovsk (Ucraina).

România domină clasamentul oraşelor mici în funcţie de eficienţa costurilor, cu patru prezenţe în top cinci. Astfel, Braşovul oferă investitorilor cea mai bună eficienţă a cheltuielilor, urmat de Iaşi şi Timişoara, iar Constanţa (locul cinci) a fost devansată de Kaunas (Lituania).

În rândul oraşelor foarte mici, România este reprezentată doar de Ploieşti, plasat pe locul cinci în funcţie de atractivitatea costurilor.

Bucureşti a obţinut zece puncte (maxim posibil) în privinţa investiţiilor străine totale în megaproiecte.

Următoarele clasate sunt Moscova şi Sank Petersburg, ambele puţin peste opt puncte, respectiv Londra, cu 6,5 puncte, şi Varşovia, peste patru puncte.

Capitala României a fost desemnată pe poziţia a treia între primele cinci mari oraşe europene cu cel mai ridicat grad de deschidere faţă de investitori. Lider în funcţie de acest criteriu a fost Moscova, urmată de Sankt Petersburg, ambele din Rusia. Kiev (Ucraina) şi Copenhaga (Danemarca) s-au clasat pe locurile patru şi cinci.

La un studiu pe regiuni privind atractivitatea pentru investitori, Bucureşti-Ilfov a ocupat ultima poziţie dintre 25 de zone analizate, potrivit revistei britanice. Bucureşti-Ilfov a fost inclusă şi în clasamentul celor mai atractive zece mici regiuni din Europa, pe locul al şaselea.

Regiunea Bucureşti este, însă, cea mai interesantă din Europa de Est pentru investitori, fiind urmată de Praga (Cehia), Kozep-Magyarorszag (Ungaria) şi Masovia (Polonia).

Oraşele şi regiunile din România analizate de fDi nu au fost incluse în clasamentele privind potenţialul economic, resurse umane, calitatea vieţii, infrastructură şi strategia de promovare pentru atragerea investiţiilor străine directe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici