Bucureştiul, în cădere trei locuri în topul celor mai bune 34 oraşe pentru afaceri din Europa

Bucureştiul a căzut trei poziţii, pe locul 31, în clasamentul celor mai bune 34 de destinaţii pentru afaceri din Europa, Capitala înregistrând cele mai mari regrese la criteriile legate de nivelul chiriilor şi disponibilitatea spaţiilor de birouri de calitate, potrivit unui studiu Cushman&Wakefield.

15 afișări
Imaginea articolului Bucureştiul, în cădere trei locuri în topul celor mai bune 34 oraşe pentru afaceri din Europa

Bucureştiul, în cădere trei locuri în topul celor mai bune 34 oraşe pentru afaceri din Europa (Imagine: Mediafax Foto)

Bucureştiul a ocupat în clasamentul de anul trecut poziţia 28, din 33 de oraşe.

În urma Capitalei României ca destinaţie preferată pentru afaceri se află oraşe importante din Europa, respectiv Moscova, pe poziţia 32, Oslo, pe 33 şi Atena, pe 34, se arată în studiul European Cities Monitor realizat de compania de consultanţă imobiliară Cushman&Wakefield.

Cele mai bune trei destinaţii pentru afaceri au rămas aceleaşi ca şi anul trecut, respectiv Londra, Paris şi Frankfurt. Pe următoarele poziţii se află Bruxelles, care a urcat două locuri, Barcelona, în scădere cu o poziţie faţă de anul trecut, Madrid, Berlin şi Munchen.

Studiul European Cities Monitor a fost realizat prin intervievarea directorilor responsabili de găsirea de noi destinaţii de afaceri, din 500 de companii europene de top.

Clasamentul a fost realizat având în vedere mai multe criterii, respectiv calitatea transporturilor, a telecomunicaţii, accesul la alte pieţe, disponibilitatea şi costul forţei de munca, costul spaţiilor de birouri şi calitatea vietii.

Specialiştii Cushman&Wakefield au analizat factorii consideraţi importanţi de companii în momentul când decid să intre pe o piaţă. Astfel, pe primele poziţii în topul criteriilor au fost indicate accesul facil la alte pieţe, indicată de 59% dintre respondenţi, şi disponibilitatea forţei de muncă calificată, considerată absolut necesară de 60% dintre directorii intervievaţi.

De asemenea, calitatea sistemului de telecomunicaţii este un factor important luat în calcul de companii.

Bucureştiul stă foarte bine în privinţa costurilor pe care companiile le au cu forţa de muncă, situându-se după acest criteriu pe locul al doilea în Europa, dar în scădere cu o poziţie faţă de anul trecut, după Varşovia.

Totuşi există şi un aspect mai puţin favorabil, respectiv calificarea pe care o au angajaţii bucureşteni. Capitala se poziţionează la acest capitol pe locul 32, în timp ce Budapesta se situează pe 21, Praga pe 24 şi Varşovia pe 25.

De asemenea, investitorii străini nu sunt mulţumini nici de nivelul de cunoaştere a limbilor străine a angajaţilor din Bucureşti, ceea ce plasează Capitala pe poziţia a 28, situaţie mai slabă decât în Budapesta - locul 21, Varşovia - 20 şi Praga - 21.

Bucureştiul se află pe ultimele poziţii şi în funcţie de calitatea vieţii angajaţilor. Companiile chestionate au plasat bucureştenii pe ultimele locuri în clasament după acest criteriu, respectiv poziţia 31. Bucureştiul stă însă mai bine decât Varşovia - locul 32, dar mai prost decât Budapesta – 30 şi Praga - 29.

Companiile consideră că angajaţii din Barcelona, Munchen şi Stockolm au cea mai înaltă calitate a vieţii, se arată în raport, care menţionează însă că acest criteriu are un rol mai puţin important în influenţarea deciziilor de a localiza afacerile într-un oraş sau altul.

Faţă de clasamentul din 2007, Bucureştiul a înregistrat îmbunătăţiri în ceea ce priveşte transportul intern, urcând în clasament de pe locul 30 pe locul 26.

Cel mai evident progres a avut loc însă la accesul către alte pieţe, criteriu unde Capitala a urcat opt locuri faţă de anul trecut, până pe 24, fiind pe picior de egalitate cu Stockolm şi Istanbul şi devansând în acelaşi timp oraşe precum Roma, Viena sau Atena.

Rezultatele studiului au mai scos în evidenţă o creştere a chiriilor spaţiilor de birouri din Bucureşti faţă de anul trecut.

Astfel, dacă anul trecut chiriile spaţiilor de birouri erau considerate accesibile şi plasau Bucureştiul chiar pe a doua poziţie între oraşele europene, anul acesta Capitala a pierdut 11 locuri, situându-se la jumătatea clasamentului, pe locul 13, aspect care este strans legat de lipsa de astfel de spaţii. Bucureştiul a pierdut 18 locuri faţă de anul trecut, până pe 28 după gradul de disponibilitate a spaţiilor de birouri de calitate.

Telecomunicaţiile sunt un alt aspect îmbunătăţit la Bucureşti, capitol la care a urcat de pe 32 pe 29 şi a devansat Budapesta, Varşovia şi Praga.

În privinţa eforturilor financiare pe care le fac autorităţile pentru a încuraja afacerile - reduceri de taxe şi alte stimulente financiare, Bucureştiul este la mijlocul clasamentului, pe locul 11, poziţia fiind relativ constantă faţă de anul trecut.

În ceea ce priveşte planurile de extindere ale companiilor, Bucureştiul este al treilea oraş din Europa în care cele mai importante 500 de companii multinaţionale europene intenţionează să investească. Capitala României este depăşită în această privinţă de Moscova şi Praga, dar se situează la egalitate cu Varşovia, devansând Budapesta, care se situează pe poziţia imediat următoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici