Bucureştiul, pe locul 38 din cele mai scumpe 49 de oraşe după costul spaţiilor industriale

Chiriile pentru spaţiile industriale din Bucureşti s-au menţinut constante anul trecut, la 48 euro pe metru pătrat pe an, Capitala păstrându-şi astfel poziţia 38 în topul celor mai scumpe 49 oraşe după costurile de ocupare a acestui tip de spaţii, potrivit Cushman & Wakefield.

33 afișări
Imaginea articolului Bucureştiul, pe locul 38 din cele mai scumpe 49 de oraşe după costul spaţiilor industriale

Bucureştiul, pe locul 38 din cele mai scumpe 49 de oraşe după costul spaţiilor industriale (Imagine: Mediafax Foto)

La sfârşitul anului trecut, costul anual de ocupare a spaţiilor industriale din Bucureşti, incluzând chiria şi cheltuieli cu diverse servicii, era de 60 de euro/mp, (respectiv 5 euro/mp/lună), din care 48 de euro/mp/an (4 euro/mp/lună) reprezenta costul de închiriere, se arată în studiul Industrial Space Across the World 2009 realizat de Cushman&Wakefield.

Budapesta şi Bratislava sunt singurele pieţe din Europa Centrală şi de Est care oferă costuri mai mici de ocupare pentru potenţialii chiriaşi ai acestui tip de spaţii.

"Piaţa industrială din România a încetinit pe parcursul anului trecut, pe fondul reducerii cererii în actualele condiţii economice. Bucureştiul nu a înregistrat nicio modificare la nivelul chiriilor în 2008, deşi presiunea pe piaţă a crescut începând din a doua parte a anului. Previziunile arată o continuare a scăderii cererii şi o reducere a dezvoltărilor speculative", se menţionează în raport.

În urma Bucureştiului se poziţionează în clasament Buenos Aires, unde costul anual se ridică la 59,59 euro/mp, Bratislava cu 58 euro/mp, Durban (Africa de Sud) - 56,54 euro/mp şi Budapesta -50,4 euro/mp.

Celelalte capitale din regiune, precum Sofia, unde costul de ocupare se ridică la 79 euro/mp/an, şi Varşovia - 74,4 euro/mp/an se poziţionează înaintea capitalei României.

Analiştii Cushman apreciază că ţările Europei Centrale şi de Est şi Africa de Sud au înregistrat cele mai bune performanţe în 2008, având în vedere evoluţia cererii şi a chiriilor.

"Transferarea facilităţilor de producţie şi de distribuţie din vest în est va continua, mai ales pentru că circa 40% dintre populaţia europeană trăieşte în Europa Centrală şi de Est. Potenţialul mare al pieţei de consum din regiune este însă subdezvoltat, şi chiar în condiţiile crizei, ne aşteptăm ca piaţa industrială să continue să crească pe termen mediu", se precizează în raport.

Londra, zona Heathrow, şi-a păstrat prima poziţie în top, cu un cost de 185 euro/mp/an, fiind urmată de Tokyo, cu 179,48 euro/mp/an şi Dublin - 157,5 euro/mp/an.

Cele mai mici costuri se înregistrează pentru spaţiile industriale din Jakarta - 32 euro/mp/an, Calabarzon (Filipine) - 32,14 euro/mp/an, şi Mexico City -43,41 euro/mp/an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici