Bugetul pe 2009 include venituri din fonduri UE de 4,52 miliarde lei

Bugetul de stat pe anul 2009 prevede sume totale primite de la UE, în contul plăţilor efectuate, de 4,52 miliarde de lei (1,13 miliarde euro) şi cheltuieli pentru proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile post-aderare de 7,68 miliarde de lei.

93 afișări
Imaginea articolului Bugetul pe 2009 include venituri din fonduri UE de 4,52 miliarde lei

Bugetul pe 2009 include venituri din fonduri UE de 4,52 miliarde lei (Imagine: Mediafax Foto)

Cheltuielile totale ale principaliilor ordonatori de credite privind finanţarea din fonduri externe nerambursabile se ridică la 10,4 miliarde de euro.

Potrivit proiectului de buget pe 2009, pentru anul în curs, cheltuielile cu proiectele care întrunesc criteriile de eligibilitate pentru finanţare în cadrul programelor aferente Politicii de Coeziune a Uniunii Europene, a Politicilor Comune Agricolă şi de Pescuit, a altor facilităţi şi instrumente postaderare, care funcţionează pe principiul rambursării integrale sau parţiale a cheltuielilor către beneficiari, se asigură de la bugetul de stat, prin bugetele ordonatorilor principali de credite beneficiari ai unor astfel de proiecte, de la bugetele unităţilor administrativ-teritoriale, respectiv de la bugetele instituţiilor publice finanţate integral sau parţial din venituri proprii.

Pe parcursul execuţiei bugetare, unităţile administrativ-teritoriale pot contracta finanţări rambursabile sau pot utiliza disponibilităţile fondului de rulment pentru asigurarea resurselor de finanţare a
proiectelor.

Sumele alocate bugetelor locale, reprezentând contribuţia Uniunii Europene pentru diverse proiecte, şi rămase neutilizate la finele exerciţiului bugetar se vor reflecta în excedentul bugetului local şi, respectiv, în fondul de rulment şi vor fi utilizate în anul 2010 cu aceeaşi destinaţie pentru care au fost acordate, până la finalizarea proiectelor respective.

Structura cheltuielilor şi veniturilor în bugetul de stat a fost modificată de la 1 ianuarie 2009, prin introducerea pe partea de venituri a capitolului "Sume primite de la UE în contul plăţilor efectuate", în
timp ce pe partea de cheltuieli a fost introdus "Titlul VIII Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare".

Veniturile bugetului de stat sunt estimate pentru acest an la 75,6 miliarde lei, iar cheltuielile la 94,5 miliarde lei, cu un deficit de 18,8 miliarde lei.

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt estimate pentru acest an la un total de 205,5 miliarde lei (echivalent a 51,3 miliarde euro), reprezentând 35,5% din Produsul Intern Brul anticipat la 579 miliarde lei.

Bugetul este bazat pe o creştere economică prognozată de 2,5%, un deficit bugetar de 2% din PIB, o rată a inflaţiei de 5% şi un Produs Intern Brut de 579 miliarde de lei (144,7 miliarde de euro).

Citeşte şi:

Cheltuielile bugetului general sunt estimate la 205 miliarde lei - 35,5% din PIB

Proiectul de buget pentru 2009 a fost aprobat de Guvern

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici