Bundesbank a redus la jumătate prognoza de creştere a economiei Germaniei în 2015, de la 2% la 1%

Bundesbank, banca centrală a Germaniei, a revizuit în scădere prognoza de creştere a celei mai importante economii europene pentru anul viitor, la 1% faţă de 2% în iunie, amplificând îngrijorările legate de stagnarea economiei din zona euro în 2015.

72 afișări
Imaginea articolului Bundesbank a redus la jumătate prognoza de creştere a economiei Germaniei în 2015, de la 2% la 1%

Bundesbank a redus la jumătate prognoza de creştere a economiei Germaniei în 2015, de la 2% la 1% (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

De asemenea, banca centrală a Germaniei a redus prognoza de creştere şi pentru anul acesta, precum şi pentru 2016. Astfel, Bundesbank estimează că produsul intern brut va urca cu 1,4% în acest an şi cu 1,6% în 2016, relatează Financial Times.

În iunie, atunci când Bundesbank a prezentat precedentele estimări, instituţia a anticipat că economia va avansa cu 1,9% în acest an, cu 2% anul viitor şi cu 1,8% în 2016.

În aceste condiţii, ţările din zona euro nu mai pot conta pe o revenire economică determinată de creşterea economiei germane.

Germania a înregistrat o urcare a PIB-ului cu 0,1% în trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul precedent, după ce, în trimestrul al doilea, economia s-a contractat cu 0,2%.

De asemenea, banca centrală a Germaniei a redus şi perspectivele de accelerare a inflaţiei. Astfel, Bundesbank estimează că rata inflaţiei se va situa la 0,9% la finalul acestui an, urmând să ajungă la 1,1% în 2015 şi 1,8% în 2016. Anterior, instituţia a prognozat accelerarea inflaţiei la 1,1% în acest an, la 1,5% anul viitor şi la 1,9% în 2016.

Ţinta pentru inflaţie a Băncii Centrale Europene (BCE) este de puţin sub 2%, însă în luna noiembrie, rata inflaţiei din zona euro s-a situat la 0,3%.

Joi, BCE a redus prognoza pentru inflaţia din zona euro, preşedintele Mario Draghi precizând că noile estimări arată că preţurile vor creşte cu 0,5% în acest an, cu 0,7% în 2015 şi cu 1,3% în 2016.

În luna septembrie, instituţia prognoza o inflaţie de 0,6% la finalul acestui an, de 1,1% anul viitor şi de 1,4% în 2016.

De asemenea, BCE a redus estimarea de creştere a economiei din zona euro la 0,8% în acest an şi 1% anul viitor, de la 0,9% şi, respectiv, 1,6% în urmă cu trei luni, dar a anunţat că nu va lua noi măsuri de stimulare economică până anul viitor, când va evalua efectele acţiunilor întreprinse până în prezent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici