Burj Dubai va fi cel mai înalt zgârie-nori din lume, dar nu şi cel mai plin - GALERIE FOTO

Şeicul Mohammed bin Raşid al Maktoum va inaugura luni Burj Dubai, cel mai înalt zgârie-nori din lume, însă investitorii vor avea probleme cu cererea, în special în zona spaţiilor de birouri, în condiţiile dificile impuse de efectele reminiscente ale crizei mondiale, transmite Bloomberg.

719 afișări
Imaginea articolului Burj Dubai va fi cel mai înalt zgârie-nori din lume, dar nu şi cel mai plin - GALERIE FOTO

Burj Dubai va fi cel mai înalt zgârie-nori din lume, dar nu şi cel mai plin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rata de ocupare la Burj Dubai ar putea ajunge la maxim 75% în acest an, spaţiile de birouri urmând să fie cele mai "goale", anticipează un analist.

Din cele 200 de etaje ale turnului Burj Dubai, 37 oferă spaţii de birouri şi de retail.

"Investitorii care au cumpărat pentru a închiria mai departe vor întâmpina dificultăţi, deoarece puţine companii pot justifica în ziua de azi cheltuieli suplimentare pentru lux", a arătat expertul intervievat de Bloomberg.

Construcţia celei mai înalte clădiri din lume, cu o înâlţime de peste 800 de metri, care depăşeşte uriaşul Taipei 101 din Taiwan, a costat 1,5 miliarde de dolari, potrivit dezvoltatorului imobiliar Emaar Properties.

În cei cinci ani de lucrări, piaţa imobiliară din Dubai a trecut de la cea mai performantă din lume la cea mai sever afectată de criză. Datoriile uriaşe contractate de emirat pentru finanţarea "boom-ului" imobiliar şi transformării micului stat arab într-un centru financiar şi comercial global au adus companiile de stat şi guvernul în pragul default-ului (incapacitate de plată).

Dubaiul a fost salvat în decembrie printr-un împrumut de urgenţă de 10 miliarde de dolari acordat de Abu Dhabi, cel mai mare Emirat Arab.

Preţurile locuinţelor din turnul Burj Dubai au scăzut de la 2.700 de dolari pe metru pătrat în 2008 la mai puţin de 1.350 de dolari pe metru pătrat în prezent, declin corespunzător cu scăderea medie de 52% a preţurilor pe piaţa imobiliară din Dubai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici