Bursa a avansat cu 0,5% în ultima şedinţă, iar în acest an a crescut cu 14%

Bursa a urcat cu 0,47% în ultima şedinţă din acest an şi a încheiat al doilea an consecutiv de creştere, indicele general, BET-C avansând cu 14%, însă interesul investitorilor pentru tranzacţionare a fost redus.

16 afișări
Imaginea articolului Bursa a avansat cu 0,5% în ultima şedinţă, iar în acest an a crescut cu 14%

Bursa a avansat cu 0,5% în ultima şedinţă, iar în acest an a crescut cu 14% (Imagine: Adrian Cojocaru/Mediafax Foto)

În luna decembrie, cotaţiile primelor zece acţiuni în funcţie de lichiditate au avansat în medie cu 3,4%, amplificând astfel ascensiunea anuală a indicelui BET la 12,3%.

Totodată, în decembrie titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au crescut în medie cu 6,3%, astfel că indicele BET-FI a recuperat o parte din corecţia din acest an. Comparativ cu nivelul de la finalul anului trecut, indicele BET-FI înregistrează un recul de 8%.

Investitorii au ridicat în ultima lună, în medie cu 4,3%, şi preţurile acţiunilor companiilor din sectorul energetic. Indicele BET-NG a consemnat în acest an cea mai vizibilă ascensiune dintre indicii BVB, de 30%.

Astfel, capitalizarea bursei a avansat în luna decembrie cu 11,4%, sau 10,467 miliarde lei, la 102,442 miliarde lei. Valoarea de piaţă a companiilor este, totodată, cu 28%, sau 22,368 miliarde lei, peste cea de la finalul anului trecut.

În ultima şedinţă din acest an, majoritatea acţiunilor au fost tranzacţionate la preţuri în imediata apropiere a ultimelor cotaţii de miercuri. Titlurile SIF-urilor şi ale companiilor din sectorul energetic au făcut, însă, excepţie, operaţiunile cu aceste acţiuni fiind realizate la cotaţii în creştere. Piaţa a revenit pe creştere chiar în ultima oră, dar investitorii au continuat să realizeze transferuri cu volume reduse de acţiuni.

Lichiditatea pieţei principale, de 11,2 milioane lei (2,6 milioane euro), a fost cu 14% mai redusă decât rulajul din şedinţa precedentă, de 13,1 milioane lei (3 milioane euro).

La finalul sesiunii, operaţiunile cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în creştere în medie cu 0,94%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,11% peste nivelul de la finalul zilei anterioare.

Titlurile celor cinci SIF-uri au consemnat un ritm ascendent mai alert şi au avansat în medie cu 2,53%.

Acţiunilor SIF-urilor au influenţat vizibil şi evoluţia indicelui extins al bursei, BET-XT, care analizează primele 25 de titluri în funcţie de lichiditate. Astfel, indicele a crescut cu 1,08%.

Pe primele două locuri în topul rulajelor s-au clasat titlurile SIF Oltenia (SIF5), SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Moldova (SIF2), cu operaţiuni de 2,5 milioane lei şi, respectiv, de câte 1,5 milioane lei. Cele trei acţiuni au susţinut aproape jumătate din lichiditatea bursei. Cel mai recent transfer cu acţiunile SIF Oltenia a fost efectuat la 1,26 lei, preţ în creştere cu 2,44%, iar titlurile SIF Banat-Crişana au avansat cu 1,4%, la 1,014 lei. La finalul sesiunii, acţiunile SIF Moldova erau în creştere cu 2,38%, la 1,162 lei.

Pe următoarele locuri în funcţie de lichiditate s-au clasat acţiunile SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Muntenia (SIF4), cu rulaje de 1,4 milioane lei, respectiv de 900.000 de lei. Cele două titluri au consemnat cele mai vizibile creşteri de la acest segment al pieţei, de 3,13% şi, respectiv, de 3,37%. Astfel, acţiunile SIF Transilvania au ajuns la 0,5435 lei, iar titlurile SIF Muntenia au încheiat anul la 0,644 lei.

Unităţile de fond ale iFond Gold, fond administrat de Intercapital Investment Management, au încheiat prima şedinţă de tranzacţionare la BVB la 212 lei, cu 5% peste preţul de vânzare din oferta publică, de 202 lei. Operaţiunile cu aceste titluri au totalizat 38.000 de lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au realizat tranzacţii de 588.000 de lei, sumă cu 42% peste lichiditatea de miercuri, de 416.000 de lei.

Titlurile firmei de construcţii hidrotehnice Socot Tîrgu Mureş (SCTO) au fost cele mai lichide, cu operaţiuni de 170.000 de lei. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste acţiuni a fost efectiată la 68,1 lei, preţ cu 21,27% sub referinţă.

La închiderea şedinţei de la Bucureşti, marile burse europene erau în scădere cu până la 1,2%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care înregistrau corecţii de cel mult 0,6%. Cel mai sever recul, de 2,3%, era consemnat de piaţa din Bulgaria, în timp ce bursele din Croaţia şi Slovenia avansau cu 0,3% şi, respectiv, cu 0,6%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici