Bursa din România este cea mai ieftină din Europa Centrală şi de Est

Preşedintele-executiv al Franklin Templeton Emerging Markets, Mark Mobius, apreciază că bursa din România este cea mai ieftină din Europa Centrală şi de Est, luând în considerare raportul dintre preţul unei acţiuni şi valoarea contabilă a acesteia.

80 afișări
Imaginea articolului Bursa din România este cea mai ieftină din Europa Centrală şi de Est

Bursa din România este cea mai ieftină din Europa Centrală şi de Est (Imagine: Adrian Cojocaru/Mediafax Foto)

"România a subperformat în ultimii cinci ani şi cred că este cea mai ieftină piaţă din Europa Centrală şi de Est, dacă ne luăm după evaluarea Price to Book ratio (raportul dintre preţul unei acţiuni şi valoarea contabilă, n.r.", a afirmat luni Mobius.

El a adăugat că pieţele emergente au un potenţial ridicat de creştere.

"Cred că în acest an pieţele emergente vor creşte de trei ori mai rapid decât cele dezvoltate. Raportul dintre datoria statelor emergente şi PIB este foarte mic", a spus şeful Franklin Templeton Emerging Markets.

El a arătat că în ţările dezvoltate ponderea datoriei publice în PIB a crescut în ultimii zece ani de la 68% la 90%, în timp ce în cazul statelor emergente acest raport a scăzut de la 48% la peste 30%.

"Pieţele emergente au mult de recuperat, iar acest lucru nu poate înseamna decât că există mult potenţial care poate fi dezvoltat. România este o ţară de frontieră, iar aceasta o face mai atractivă pentru investitori", a adăugat Mobius.

Acesta a afirmat că mai multe fonduri mari cu plasamente în pieţele emergente, printre care şi unele administrate de Franklin Templeton, sunt interesate să investească în acţiunile Fondului Proprietatea.

"Unele fonduri administrate de noi intenţionează să cumpere acţiuni la Fondul Proprietatea, însă trebuie să vedem dacă nu ar exista un conflict de interese. Ca investitor într-un fond Franklin Templeton nu ai fi interesat să investeşti şi în Fondul Proprietatea? Avem o echipă care analizează aceste ascpecte", a spus Mobius.

Managerul de fond al FP, Greg Konieczny, a adăugat că Fondul intenţionează să îşi diversifice portofoliul şi să listeze cât mai multe companii la care este acţionar.

"Scopul FP este să investească în România şi va rămâne astfel. În timp vom diversifica portofoliul şi vom investi cash şi pe pieţele din afara României, în Europa de Est, spre exemplu", a declarat Konieczny.

El crede că Nuclearelectrica şi Hidroenergetica sunt companii pregătite pentru a derula oferte în vederea listării la bursă, iar prin această operaţiune vor beneficia de o transparenţă ridicată, de stimulente pentru creşterea profitabilităţii şi a eficienţei.

Pe de altă parte, el a spus că cele trei complexe energetice ar trebui restructurate şi apoi scoase la vânzare, potenţiali cumpărători fiind chiar Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.

Franklin Templeton Investment Management a fost desemnat, în septembrie, administrator al Fondului Proprietatea.

FP este o societate de investiţii de tip închis, creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură.

La finalul anului trecut, statul deţinea, prin Ministerul Finanţelor Publice, 38,88% din acţiunile FP, iar restul titlurlor erau în portofoliile a 175 de companii şi fonduri de investiţii (19,49%) şi a 5.196 de persoane fizice (41,63%).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici