Bursa s-a prăbuşit luni cu 7,4%. Piaţa din România a avut cea mai severă scădere dintre bursele din regiune

Bursa s-a prăbuşit luni cu 7,41%, cel mai puternic declin din ultimele 15 luni, consemnând a doua zi de corecţii dure, în cazul unor acţiuni chiar cu peste 10%, sub presiunea scăderilor severe de pe pieţele externe, şi a atins minimul din mai 2010.

1818 afişări
Imaginea articolului Bursa s-a prăbuşit luni cu 7,4%. Piaţa din România a avut cea mai severă scădere dintre bursele din regiune

Bursa s-a prăbuşit luni cu 7,4%, în cel mai alert ritm din ultimele 15 luni (Imagine: Adrian Cojocaru/Mediafax Foto)

Piaţa din România a avut cea mai severă scădere dintrebursele din regiune.

La finalul zilei, indicele general al BVB (BET-C) avea 2.759,96puncte şi se plasa la cel mai redus nivel din luna mai 2010. Unnivel mai mic a fost înregistrat la 25 mai 2010, când BET-C avea2.658,23 puncte.

Totodată, piaţa se plasează cu 14,5% sub nivelul de la finalulanului trecut, în timp ce indicele BET, al celor mai lichide zeceacţiuni, înregistrează un recul de 11,3%.

Principalul motiv pentru derapajul de luni a fostreducerea ratingul de top triplu-A al Statelor Unite, vinerinoaptea, de către agenţia Standard & Poor's (S&P).Impactul deciziei S&P pe pieţele externe a fost limitat deavertizările anterioare ale agenţiei privind posibilitatea uneiasemenea hotărâri, însă în cazul bursei locale efectele au fost maipronunţate, întrucât este o piaţă dominată de investitori pe termenscurt şi de lichiditate redusă.

Unii investitori de la BVB s-au grăbit din primele minute săintroducă ordine de vânzare la preţuri din ce în ce mai mici,astfel că bursa a căzut cu 4%, însă pe volume mai reduse detranzacţionare decât la începutul şedinţei de vineri, când bursa acoborât cu 5,5%. Piaţa locală a încheiat ziua de vineri în picaj cu4,81%.

"În aceste condiţii vitrege nu mai există niciun loc de analiză.La ordinea zilei este cuvântul «vinde» şi poate mai încolo«cumpără». Nu este timp să analizezi, ci doar să acţioneziimpulsiv", a declarat pentru MEDIAFAX directorul de operaţiuni alfirmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

În prima jumătate de oră a şedinţei de luni, bursa de laBucureşti a recuperat o parte din corecţia de la deschidere, odatăce pieţele vest-europene au revenit pe creştere uşoară. După ora12:00 bursa de la Bucureşti şi-a accelerat scăderea, în condiţiileîn care pieţele mature din Europa s-au întors pe linia descendentă,înregistrând corecţii de până la 2%.

Corecţiile pe piaţa locală s-au accelerat în ultima jumătate deoră. Punctul minim a fost atins în jurul orei 16:30, când piaţa eraîn picaj cu 8,3%.

"Nefericirea este că în momentele de creştere a pieţelorexterne, noi nu ne-am remarcat, acum însă, în sezonul scăderilor,dimensiunea redusă a pieţei şi lipsa cumpărătorilor autohtonipotenţează scăderile. În faţa sentimentelor de frică şi a paniciiorice argument fundamental păleşte şi va fi ignorat atâta timp câtvremurile sunt incerte, în pofida unor raportări financiare buneale multor companii. Cu cât acest aspect va persista şi va depreciavaloarea acţiunilor, cu atât mai mari vor fi profiturile celor carela un moment dat vor intra la cumparare profitând de aceastădiscrepanţă între fundament şi preţ", a afirmat Mihai Chişu, brokerla IFB Finwest.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zeceacţiuni de la BVB, era în scădere cu 8,39%, iar titlurilecompaniilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 8,81%sub închiderea de vineri. În sesiunea precedentă, indicele BET acăzut cu 4,06%, iar indicele BET-NG a consemnat un recul de5,81%.

"În acest moment se tranzacţionează mai mult cu inima, nu cucapul. Preţurile la care au ajuns anumite acţiuni sunt foarteatractive, de aici şi volumele în creştere generate de corecţiiledin ultimele două şedinţe. Deoarece suntem o piaţă foarte mică,atunci când cineva vrea să vândă neapărat coboară foarte multpreţul şi viceversa, atunci când vrea să cumpere, dar deocamdată nueste cazul, în ultimul timp piaţa fiind dominată de ştirinegative", a spus directorul de tranzacţionare al RombellSecurities, Adrian Tod.

Linia descendentă a fost vizibilă şi pe acţiunile celor cinciSIF-uri şi pe titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au dusindicele BET-FI cu 8,73% sub nivelul şedinţei precedente. Vineri,indicele BET-FI a scăzut cu 4,25%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţiaprimelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusivSIF-urile şi FP, a coborât luni cu 8,91%, după ce vineri a picat cu4,25%.

Chişu spune că scăderile dure din ultimele două zile vor conducela nevoia unui rebound în următoarele şedinţe, iar ziua de marţieste crucială întrucât deciziile pe care Rezerva Federală Americană(Fed) le va lua ar putea avea un rol semnificativ în declanşareaunui reviriment pe pieţele financiare.

"În perioada următoare tendinţa va fi de ieşire din acţiuni,orientarea spre active mai puţin riscante, iar revenirea lasentimente mai bune ţine de soluţii credibile şi viabile aledecidenţilor privind criza datoriilor şi creşterea economiilorţărilor dezvoltate, soluţii care să aibă puterea de a restabiliîncrederea în pieţele financiare", a conchis brokerul.

Tranzacţiile cu acţiuni au totalizat 96,7 milioane lei (22,8milioane euro), valoare cu 12% sub rulajul sesiunii precedente, de110,4 milioane lei (26,1 milioane euro).

"Nu cred că banii vor ieşi din piaţă, doar vor sta un pic şicând vor considera că piaţa este supravândută, vor intra la loc.Deci, ar trebui să ne aşteptăm şi la o zi cu creşteri de cel puţin5%", a afirmat Murgoci.

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să conducă în topullichidităţii, cu operaţiuni de 49 milioane lei, asigurând astfel51% din rulajul pieţei. Numeroasele ordine de vânzare introdusepentru aceste acţiuni au dus preţul cu 5,24% sub închiderea devineri şi, totodată, la un nou nivel minim de la listare. Lafinalul zilei, titlurile Fondului erau cotate la 0,4501 lei.

Scăderi dure au fost consemnate şi de acţiunile BVB (14,97%)Banca Transilvania (12,07%), SIF Transilvania (11,18%), dar şi detitluri din sectorul energetic precum OMV Petrom (7,83%) şiTranselectrica (13,55%).

Şeful Departamentului de Analiză al BT Securities, Dan Rusu,apreciază însă că Estul Europei rămâne cu mare potenţial pe termenlung, deoarece preţurile de pe aceste pieţe nu au revenit înacelaşi ritm alert cu cel de pe bursele mature. Totodată, situaţiamacroeconomică în majoritatea ţărilor din regiune, printre care şiRomânia, se prezintă cu mult mai sigură şi stabilă decât în cazuleconomiilor dezvoltate precum Spania, Italia, Grecia sauPortugalia.

"Cât timp predomină pesimismul pe piaţă, investitorii vor stadeoparte în aşteptarea unor preţuri cât mai atractive. Dar cred căeste o chestiune de timp până când banii se vor muta pe pieţeprecum cea românească şi lucrurile se vor schimba în bine. Iar odecuplare la nivelul pieţelor de capital internaţionale, în sensulunei evoluţii relativ superioare în cazul economiilor emergente,este un scenariu foarte probabil pentru anii următori", a afirmatanalistul.

În ciuda scăderilor puternice din piaţă, şapte acţiuni au reuşitsă închidă ziua pe creştere, însă au consemnat rulaje foartereduse. Cea mai vizibilă creştere, de 5%, a fost înregistrată detitlurile Prefab (PREH), iar evoluţia a venit pe o lichiditate denumai 13.000 de lei.

Mişcările ample din piaţa spot au îndreptat atenţiaspeculatorilor şi pe segmentul destinat produselor structurate,unde operaţiunile au cumulat 3,1 milioane lei, şi mai multecertificate au fost închise, întrucât au atins limitele stabilitela lansare.

Linia puternic descendentă s-a resimţit şi pe piaţa Rasdaq, însăîn cadrul unor transferuri cu volume reduse de acţiuni, de numai919.000 de lei. Valoarea este de peste două ori mai redusă decâtrulajul de vineri, de 2,2 milioane lei.

Acţiunile de regulă lichide au consemnat corecţii dure.Titlurile Electromagnetica (ELMA) au căzut cu 8,47%, iar acţiunileProspecţiuni (PRSN) au coborât cu 11,52%.

La sfârşitul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europeneerau în picaj cu până la 3,3%, iar pieţele din Europa Centrală şide Est coborau cu cel mult 5,6%.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici