Bursele asiatice au scăzut, însă declinul a fost limitat de evoluţia pozitivă futures pe Wall Street

Preţurile tranzacţiilor futures cu acţiuni de la New York au crescut joi cu 2%, după ce Wall Street a închis miercuri în cădere cu peste 4%, limitând declinul burselor asiatice, însă evoluţia pieţelor financiare depinde de reacţia Europei la criza datoriilor de stat care ameninţă sistemul bancar.

182 afișări
Imaginea articolului Bursele asiatice au scăzut, însă declinul a fost limitat de evoluţia pozitivă futures pe Wall Street

Bursele asiatice au scăzut, însă declinul a fost limitat de evoluţia pozitivă futures pe Wall Street (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Marile pieţe europene vor fi sprijinite probabil, în şedinţa de joi, de evoluţia bună a contractelor futures pe acţiuni din SUA, transmite Reuters.

Pieţele futures indică deschiderea burselor de la Londra, Paris şi Frankfurt în urcare cu până la 2%.

Moneda euro s-a apreciat uşor, însă situaţia din Europa este prea complexă şi îngrijorătoare pentru a justifica investiţii pe termen lung. Bursele şi pieţele valutare din Asia au fluctuat în bande largi.

Zvonurile privind posibilitatea reducerii ratingului de credit AAA al Franţei şi speculaţiile legate de "sănătatea" băncilor franceze au afectat sever bursele europene pe finalul şedinţei de miercuri, cauzând cea mai mare creştere a indicelui contractelor credit default swap europene de la criza creditelor din 2008.

Cele trei mari agenţii de rating au confirmat ulterior ratingul Franţei, cu perspectivă stabilă, dar pieţele au continuat să manifeste îngrijorări legate de expunerea băncilor franceze la criza datoriilor de stat din zona euro.

Liderii europeni au încercat să evite dezastrul pe pieţele obligaţiunilor guvernamentale din zona euro, însă evenimentele de miercuri sugerează că problemele s-ar putea extinde rapid către sectorul privat.

Odată cu întărirea contractelor futures pe acţiunile americane, bursele asiatice au revenit de la minimele zilei, iar unele pieţe, precum Coreea de Sud şi China, au trecut pe plus.

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis în scădere cu 0,6%, recuperând după un minim al şedinţei la minus 2,2%, însă se menţine aproape de minimul ultimelor cinci luni, atins marţi.

Indicele MSCI Asia-Pacific a revenit de asemenea după pierderile din prima parte a sesiunii şi este în scădere cu 0,1%, însă performanţele bune ale sectoarelor "defensive", precum telecomunitaţiile şi utilităţile, sugerează că investitorii îşi "blindează" portofoliile în aşteptarea recesiunii.

Moneda euro a urcat cu 0,4% faţă de dolari şi cu 1% în raport cu francul elveţian.

Monedele cu randament ridicat s-au apreciat, dolarul australian urcând cu 1,1%, la 1,027 dolari SUA, iar bursele de mărfuri au evoluat indecis.

Preţul aurului a coborât cu 0,4%, la 1.787,79 dolari pe uncie, după ce a atins anterior un nou maxim istoric, la 1.813,79 dolari pe uncie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici