Bursele europene au închis luni cu cea mai mare scădere din istorie

Acţiunile europene au închis, luni, în scădere cu 7,8%, cea mai mare pierdere zilnică din istorie, şi au ajuns la minimul ultimilor patru ani, în contextul în care criza din sectorul financiar internaţional s-a agravat, forţând guvernele să salveze bănci importante şi să protejeze depozitele populaţiei.

25 afișări
Imaginea articolului Bursele europene au închis luni cu cea mai mare scădere din istorie

Bursele europene au căzut cu 7%, la nivelul minim din ultimii patru ani

Indicele FTSEurofirst 300, al principalelor acţiuni europene, a coborât cu 7,8%, la 1.004,9 puncte, peste pierderea de 6,3% consemnată în urma atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001. Indicele a scăzut cu 1,4% săptămâna trecută şi cu peste 30% de la începutul anului.

Deşi autorităţile SUA au aprobat vineri programul de 700 miliarde dolari pentru susţinerea sistemului financiar, decizia nu a reuşit să calmeze temerile investitorilor.

Acţiunile băncilor au afectat cel mai mult evoluţia indicelui, Royal Bank of Scotland pierzând 20%, Barclays 13,8%, iar UBS 12,4%.

"Aceasta este panică. Nu am văzut niciodată în istorie o intervenţie publică derulată într-o asemenea manieră, într-un timp atât de scurt", a declarat Valerie Plagnol, analist şef la CM-CIC Securities, din Paris.

Indicele german DAX a scăzut cu 7,1%, bursa de la Londra a coborât cu 7,9%, iar barometrul pieţei de la Paris, CAC 40, a pierdut 9%.

În prima parte a tranzacţiilor de luni, Bursa de la Viena a scăzut cu peste 8%, declin susţinut tot de titlurile din sectorul financiar. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate de acţiunile Erste Bank şi Raiffeisen International, care au pierdut 12,6%, respectiv 10,7% din valoare.

"Este o situaţie mizerabilă. Apoi se adaugă problemele pe care sectorul bancar le-a avut în week-end. Există un plan de stabilizare, ceea ce este o veste bună, dar există şi incertitudinea legată de preţul activelor care vor fi cumpărate cu aceste fonduri, iar realitatea este că va dura ceva timp până vom vedea beneficiile", a declarat Henk Potts, analist la Barclays Stockbrokers.

De asemenea, investitorii se tem că planul de salvare ar putea să nu fie suficient pentru a opri intrarea economiei SUA în recesiune.

BNP Paribas, cea mai mare bancă franceză listată, a anunţat că va plăti 14,5 miliarde de euro pentru a prelua controlul grupului financiar Fortis. Tranzacţionarea titlurilor Fortis a fost oprită pe bursa Euronext din Amsterdam.

Germania a oferit garantarea integrală a depozitelor bancare, iar Coreea de Sud a promis că va utiliza 240 miliarde de dolari din rezervele oficiale pentru a ajuta instituţiile să asigure suficientă lichiditate în valute.

"Guvernele europene încearcă să stabilizeze sectorul financiar prin încercarea de a salva instituţile importante. În timp ce acţiunile lor sunt de înţeles, mirosul disperării rămâne puternic", a declarat Chris Hossain, un manager la ODL Securities.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici