Cadbury face un nou efort de respingere a ofertei Kraft

Cadbury face un nou efort pentru respingerea ofertei ostile de preluare înaintată de grupul american Kraft Foods, compania britanică raportând marţi vânzări bune pentru 2009, în urcare cu 5% faţă de 2008, creşterea marjei operaţionale la 13,5% şi majorarea dividendelor cu 10%.

22 afișări
Imaginea articolului Cadbury face un nou efort de respingere a ofertei Kraft

Cadbury face un nou efort de respingere a ofertei Kraft (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cadbury a reiterat, într-un document publicat marţi, că oferta Kraft este "derizorie", că subevaluează compania într-o proporţie mai ridicată decât orice altă tranzacţie din sectorul ciocolatei şi că valoarea companiei a crescut de la lansarea ofertei de 17 miliarde de dolari, în septembrie 2008.

"Performanţele noastre au fost excepţionale în 2009. Am generat o creştere bună a veniturilor în pofida celor mai dificile condiţii economice din ultimii 80 de ani", a declarat directorul general al Cadbury, Todd Stitzer.

Acţiunile Cadbury au depăşit săptămâna trecută pentru prima dată preţul oferit de Kraft şi au închis şedinţa bursieră de luni la 781 pence pe unitate, faţă de cei 762 pence pe unitate propuşi de grupul american acţionarilor.

Marţi, titlurile companiei britanice au deschis în scădere cu doi pence, la 779 pence pe unitate.

Acţionarii Cadbury nu par entuziasmaţi de propunerea Kraft şi susţin că "o ofertă câştigătoare" ar trebui să depăşească preţul de 800 pence pe acţiune.

Cadbury a anunţat marţi, în documentul amintit, că vânzările au crescut cu 5% anul trecut, avansul accelerând la 6% în semestrul al doilea. Totodată, compania precizează că marja operaţională a fost de 13,5%, depăşind prognoza de 13,3%, iar dividendele aferente anului 2009 vor creşte cu 10%.

Preşedintele Cadbury, Roger Carr, a respins oferta Kraft şi a pus la îndoială capacitatea directorului genral al grupului ameriacn, Irene Rosenfeld, de a majora preţul oferit, după ce miliardarul american Warren Buffett, cel mai important acţionar al Kraft, a sfătuit gigantul american să nu "supraliciteze" pentru compania britanică.

În cursa pentru achiziţia Cadbury s-ar putea înscrie şi grupul italian Ferrero, care discută, potrivit presei internaţionale, lansarea unei oferte în parteneriat cu compania americană Hershey. Gigantul elveţian Nestle a anunţat categoric că nu este interesat de preluarea companiei britanice.

Lupta pentru controlul Cadbury a dobândit o latură socială în Marea Britanie, unde multe voci reclamă vânzarea uneia dintre cele mai performante companii locale către acţionari străini.

Comisia Europeană a avizat săptămâna trecută o posibilă achiziţie a Cadbury de către Kraft, dar a impus grupului nou format să vândă fabricile de ciocolată şi produse zaharoase deţinute în prezent de compania britanică în România şi Polonia. Cadbury deţine o unitate de producţie la Bucureşti, fosta Kandia-Excelent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici