Calitatea carburanţilor, prioritate pentru directorii companiilor. Preţul generează nemulţumiri

Peste 60% dintre directorii companiilor se uită în primul rând la calitatea carburanţilor, iar 44,2% dintre ei sunt nemulţumiţi de preţuri, reiese dintr-un studiu realizat de firma de consultanţă în afaceri Rentrop&Straton.

267 afișări
Imaginea articolului Calitatea carburanţilor, prioritate pentru directorii companiilor. Preţul generează nemulţumiri

Directorii companiilor se uită în primul rând la calitatea carburanţilor şi sunt nemulţumiţi de preţ (Imagine: Shutterstock)

"Cel mai important criteriu pe baza căruia managerii decid să achiziţioneze carburanţi pentru companie este calitatea produselor (61,3% din respondenţi). În acelaşi timp, preţul este apreciat ca important sau foarte important de către 57,1% din manageri. Majoritatea respondenţilor care au încheiat contracte cu distribuitori de carburanţi (74,5%) sunt mulţumiţi de serviciile acestora. Cu toate acestea, managerii sunt nemulţumiţi de nivelul preţurilor practicate de distribuitorii cu care au încheiat contracte de achiziţie (44,2% din respondenti)", se arată în studiul "Consumul de carburanţi în rândul companiilor din România".

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 556 respondenţi în perioada 14 septembrie-12 octombrie, în parteneriat cu Academia de Studii Economice Bucureşti.

Un procentaj de 45% dintre directori anticipează pentru ultima parte a anului o creştere moderată a cheltuielilor cu carburanţii, în timp ce doar 10,1% consideră ca preţurile vor scădea uşor.

Carburanţii sunt utilizaţi în proporţie de 90,5% pentru transportul angajaţilor şi al mărfurilor, iar 71,9% dintre firme alimentează cu motorină.

Chiar dacă 77% dintre directorii chestionaţi au afirmat că activitatea firmelor pe care le conduc este dependentă de utilizarea carburanţilor, doar 31,4% dintre acestea au contracte de achiziţie cu distribuitorii.

Cele mai multe firme au contracte de achiziţie cu compania OMV Petrom, urmată de Rompetrol, Lukoil, OMV (acţionarul majoritar al OMV Petrom) şi MOL.

"Dintre companiile care intenţionează să îşi schimbe furnizorul de carburanţi, majoritatea au optat pentru OMV, OMV Petrom şi Rompetrol, ca prime opţiuni", se arată în studiu.

Pe de altă parte, peste două treimi dintre managerii români consideră că resursele de petrol sunt aproape de epuizare, iar alternativa la energia bazată pe hidrocarburi este energia solară.

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, rezervele sigure de gaze naturale ale României sunt estimate să acopere consumul doar pentru următorii 15 ani, iar cele de petrol mai ajung pentru 10 ani.

Rezervele de gaze ar putea creşte prin viitoarele descoperiri de gaze neconvenţionale, în special în Marea Neagră. De asemenea, rezervele geologice de huilă şi lignit pot acoperi cererea pentru câteva sute de ani.

Firma Rentrop&Straton face parte din grupul german de consultanţă în afaceri VNR Verlag fur die Deutsche Wirtschaft.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici