Camera Deputaţilor a votat ca TVA la alimentele de bază să fie de 5%

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege iniţiat de parlamentari PSD+PC şi PNL prin care se instituie aplicarea TVA de 5% la alimentele de bază, cum ar fi pâinea, carnea, laptele, uleiul vegetal şi zahărul, Camera fiind forul decizional.

69 afișări
Imaginea articolului Camera Deputaţilor a votat ca TVA la alimentele de bază să fie de 5%

Camera Deputaţilor a votat ca TVA la alimentele de bază să fie de 5% (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Iniţiativa legislativă semnată de mai mulţi deputaţi şi senatori PSD+PC şi PNL a fost respinsă de Senat, dar a trecut marţi, aceasta fiind adoptată de Camera Deputaţilor, în sesiunea de vot final, cu unanimitate, respectiv 290 de voturi "pentru".

Iniţiativa legislativă priveşte aplicarea TVA de 5% la alimentele de bază, considerându-se că acesta este unul dintre mijloacele de menţinere a nivelurilor preţurilor la alimente precum pâinea, carnea, laptele, uleiul vegetal şi zahărul.

"În plen a fost adoptată, la vot final, iniţiativa noatră de reducere a cotelor de TVA pentru produsele alimentare de bază. Iată că deja unul dintre obiectivele programului de guvernare lansat la Congres a fost atins", a declarat, miercuri, preşedintele Comsiei de Buget-Finanţe din Cameră, deputatul PSD Viorel Ştefan.

El a susţinut că iniţiativa PSD+PC şi PNL a fost votată marţi şi de către ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, prezent la vot.

"Iniţiativa legislativă va intra în vigoare de la momentul publicării în Monitorul Oficial", a mai spus Viorel Ştefan.

Întrebat dacă PDL a votat această iniţiativă a opoziţiei dintr-o eroare, Viorel Ştefan a precizat că Guvernul şi-a asumat în cunoştinţă de cauză acest demers.

"Sunt puţin derutat. Dezbaterile în plen au avut loc într-un moment în care noi nu eram în sală, şedinţa fiind condusă de Roberta Anastase. Faptul că, urmare a acestei dezbateri, a condus la un vot favorabil iniţiativei, ne face să credem că Guvernul şi-a asumat în cunoştinţă de cauză acest demers", a mai spus Viorel Ştefan.

În punctul de vedere transmis Parlamentului, Guvernul precizează că nu susţine acest proiect de lege.

Camera Deputaţilor fiind forul decizional, legea urmează să fie transmisă preşedintelui Traian Băsescu pentru promulgare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici