Camera Reprezentanţilor a aprobat un plan de ajutor pentru constructorii auto

Proiectul planului de salvare a celor trei mari producători auto americani, General Motors, Chrysler şi Ford, cu împrumuturi de până la 14 miliarde dolari, a fost aprobat, miercuri, de Camera Reprezentanţilor din Congresul SUA, rămânând să treacă de Senat pentru a deveni lege, transmite Reuters.

14 afișări
Imaginea articolului Camera Reprezentanţilor a aprobat un plan de ajutor pentru constructorii auto

Camera Reprezentanţilor a aprobat un plan de ajutor pentru constructorii auto (Imagine: Mediafax Foto)

Proiectul negociat de politicienii democraţi şi administraţia Bush a trecut de Cameră cu 237 de voturi pentru şi 170 împotrivă, dar este posibil să întâmpine unele dificultăţi procedurale la dezbaterea în Senat.

Cei care sprijină planul susţin că ajutorul este necesar pentru a preveni colapsul celor trei mari producători americani de automobile şi pentru a evita o altă lovitură pentru economia SUA, deja în recesiune.

"Credem că proiectul legislativ elaborat în ultimele zile este eficient şi reprezintă o abordare responsabilă a problemelor producătorilor auto şi, totodată, o cale de a ne asigura că restructurările necesare se vor produce", a declarat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Dana Perino.

Politicienii democraţi, însă, se tem că lipsa de acţiune din partea executivului va duce la prăbuşirea industriei auto, determinând pierderea a sute de mii de locuri de muncă, într-o economie în care şomajul creşte, deja, rapid.

Dezbaterile din Senat se anunţă însă dificile, întrucât planul întâmpină o rezistenţă solidă din partea republicanilor. Fără sprijinul unei părţi a politicienilor republicani, proiectul nu are viitor, a afirmat un democrat.

Camera Reprezentanţilor şi Senatul trebuie să adopte proiectul în aceeaşi formă pentru ca preşedintele George W. Bush să promulge legea.

GM, Chrysler şi Ford au 250.000 de angajaţi şi susţin, indirect, alte 100.000 de locuri de muncă. Constructorii auto consideră că asigură 10% din totalul locurilor de muncă din SUA.

Instituţiile financiare susţin, de asemenea, proiectul, întrucât falimentul producătorilor auto ar pune în pericol rambursarea unor obligaţii în valoare de câteva miliarde de dolari.

Citeşte şi:

Guvernul SUA ar putea primi pachete de acţiuni în schimbul creditelor pentru sectorul auto

GM şi Chrysler ar putea accepta o fuziune pentru a obţine ajutor financiar guvernamental

GM şi Chrysler avertizează Congresul SUA că vor intra în faliment

GM şi Chrysler ar putea accepta falimentul pentru a obţine ajutor de stat

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici