CAS pe venituri din chirii ar aduce la buget 165 milioane de euro/an, dacă sunt declarate toate contractele

Statul ar încasa circa 165 milioane de euro pe an din CAS pentru veniturile din chirii dacă toate contractele ar fi declarate la Administraţia Financiară, suma fiind însă doar teoretică, întrucât nu toţi proprietarii de locuinţe înregistrează contractele, potrivit brokerii imobiliari.

927 afișări
Imaginea articolului CAS pe venituri din chirii ar aduce la buget 165 milioane de euro/an, dacă sunt declarate toate contractele

CAS pe venituri din chirii ar aduce la buget 165 mil. euro/an, dacă sunt declarate toate contractele

"Dacă toate contractele de închiriere ar fi declarate la Administraţia Fiscală, statul ar putea încasa prin introducerea CAS-ului pentru proprietari sume substanţiale, având în vedere că doar în Capitală sunt închiriate circa 80.000 de locuinţe", a declarat, într-un comunicat, Alina Petrescu, marketing manager Imobiliare.NET.

Potrivit unei analize realizate de portalul imobiliar pe baza tuturor ofertelor imobiliare publicate în presă şi pe internet, din 800.000 de unităţi locative din Bucureşti (conform Recensământului întocmit de Institutul Naţional de Statistică în 2011) circa 10% sunt închiriate.

Luând în calcul o chirie medie lunară de 300 de euro pentru o locuinţă, rezultă că proprietarii din Bucureşti încasează aproximativ 300 de milioane de euro într-un an.

"Dacă de anul viitor proprietarii din Bucureşti vor plăti contribuţii la Sănătate de 5,5%, atunci statul ar putea să obţină 16,5 milioane de euro din asigurările de sănătate, în condiţiile în care toate contractele ar fi declarate la Administraţia Fiscală. Iar dacă am extrapola această sumă la nivelul ţării am ajunge la concluzia că statul ar putea încasa într-un singur an impozite în valoare de 165 de milioane de euro. Experţii din domeniul imobiliar sunt de părere că această sumă este pur teoretică, deoarece în practică românii s-au învăţat să nu declare contractele la Fisc sau să declare o sumă mult mai mică decât cea reală, iar statul va încasa mult mai puţin de pe urma acestei noi taxe", apreciază sursa citată.

În opinia lui Dragoş Vîlceanu, preşedintele Asociaţiei Brokerilor Imobiliari, impunerea obligativităţii contribuţiei la asigurările de sănătate pentru persoanele care obţin venituri din chirii ar avea efectele scontate doar dacă s-ar realiza în mai mulţi paşi.

"În primul rând, este nevoie de fiscalizarea tuturor contractelor şi adoptarea unor măsuri proactive care să încurajeze atât proprietarii, cât şi chiriaşii să-şi înregistreze contractele la Fisc. În al doilea rând, ar trebui să se stabilească o bază de impozitare, o grilă în funcţie de care statul să calculeze impozitele şi taxele pe care doreşte sa le încaseze, iar această grilă sa fie ancorată în realiate, şi abia apoi să încerce să se impună o nouă taxă. Toate aceste măsuri ar trebui prinse într-o lege specială a chiriilor care să protejeze atât proprietarii, cât şi chiriaşii, de discuţii sau probleme care apar în mod frecvent în timpul derulării unui contract de închiriere, lege care să ajute piaţa închirierilor, dar care să reglementeze şi aspectele privind impozitele dorite de Guvern", a explicat Vîlceanu.

În ceea ce priveşte baza de calcul, Ministerul de Finanţe a întocmit un Proiect de Ordonanţă de Urgenţă, iar potrivit documentului publicat săptămâna trecută un proprietar ar putea contribui la bugetul de asigurări de sănătate cu o sumă cuprinsă între 41 şi 611 lei pe lună.

"Baza de calcul propusă de Ministerul de Finanţe este avantajoasă pentru proprietarii care închiriază mai multe proprietăţi sau pentru cei care închiriază imobile scumpe. Proprietarii care închiriază 5 sau 10 locuinţe, aceştia nu plătesc un impozit pentru CAS mai mare de 611 lei pe lună indiferent de suma încasată din chirii. În schimb, dacă o persoană închiriază o proprietate cu 100 de euro nu poate plăti mai puţin de 41 de lei, chiar dacă valoarea tranzacţiei nu atinge salariul de bază minim brut pe ţară (750 de lei)", a mai spus Alina Petrescu.

Guvernul a aprobat miercuri ordonanţa de urgenţă elaborată de Ministerul Finanţelor potrivit căreia persoanele care obţin venituri din chirii vor plăti contribuţii de asigurări de sănătate, în limita a cinci salarii brute, respectiv cel mult 611 lei pe lună în acest an.

Baza de calcul pentru contribuţiile de asigurări de sănătate aferente acestor venituri se stabileşte la fel ca în cazul contribuţiilor pentru pensie (CAS), limitată la cinci salarii brute, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Pentru acest an, salariul mediu brut utilizat pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 2.223 lei, iar prin aplicarea cotei de 5,5% reprezentând contribuţiile de sănătate rezultă o sumă maximă de 611 lei pe lună la nivelul a cinci salarii.

În actul normativ se spune că neadoptarea măsurii de cuprindere în baza de calcul a contribuţiei de sănătate a veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor ar conduce la reducerea finanţării sistemului public de sănătate şi la nerespectarea angajamentelor asumate cu organismele internaţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici