Casele de schimb vor fi obligate să informeze în scris clienţii privind cursul, anterior tranzacţiei

Operatorii de la casele de schimb valutar vor fi obligaţi să informeze în scris clienţii, anterior efectuării tranzacţiei, asupra cursului de schimb practicat şi a sumei pe care o primesc, iar cotaţiile afişate în exterior nu pot viza cecurile de călătorie sau voucherele.

137 afișări
Imaginea articolului Casele de schimb vor fi obligate să informeze în scris clienţii privind cursul, anterior tranzacţiei

Casele de schimb vor fi obligate să informeze în scris clienţii privind cursul, anterior tranzacţiei

"Dreptul consumatorilor de a fi informaţi în mod corect, complet şi precis asupra cursurilor de schimb valutar se concretizează în obligaţia operatorilor economici ce desfăşoară activităţi de schimb valutar de a informa consumatorul, în scris, înainte de operaţiunea efectivă de schimb valutar, asupra cursului practicat şi asupra sumei ce urmează a fi înmânată consumatorului, prin completarea unui formular de acceptare a tranzacţiei, semnat de ambele părţi, astfel încât consumatorul să aibă posibilitatea de a face o alegere raţională", se arată într-un ordin al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), publicat în Monitorul Oficial.

Formularul de acceptare a tranzacţiei va fi scris pe o singură pagină de format A5, vizibil şi lizibil, şi trebuie să cuprindă obligatoriu informaţii referitoare la denumirea şi adresa operatorului economic, data emiterii, numele şi prenumele consumatorului, seria şi numărul de buletin/carte de identitate/paşaport a/al acestuia, suma tranzacţionată, suma ce urmează a fi încasată de consumator, semnătura operatorului şi cea a consumatorului.

Formularul-tip va fi întocmit atât în limba română, cât şi în limba engleză, în două exemplare, un exemplar pentru consumator, iar celălalt pentru operatorul economic.

"Instituţiile financiar-bancare au obligaţia de a informa consumatorii cu privire la cursurile de schimb ale valutelor tranzacţionate prin sisteme electronice, ce pot permite un afişaj vizibil, lizibil şi uşor accesibil consumatorilor, amplasate în interiorul punctelor de lucru, lângă ghişeul de schimb valutar", se mai arată în document.

Ordinul mai arată că, în cazul în care se efectuează operaţiuni de schimb valutar cu monede sau bancnote uzate, rupte sau ieşite din uz, monede ori instrumente de plată exprimate în valută, de tipul voucherelor, cecurilor de călătorie şi altele asemenea, operatorul economic respectiv va afişa separat, numai în interiorul casei de schimb valutar, cursul de schimb practicat în aceste cazuri.

Documentul prevede că, operatorii au obligaţia de a-i informa pe consumatori asupra cursurilor de schimb valutar, atât pentru operaţiunile de vânzare, cât şi pentru cele de cumpărare de valută, prin afişare, la loc vizibil a informaţiilor, atât în interiorul, cât şi în exteriorul casei de schimb valutar.

Totodată, operatorii vor fi obligaţi să afişeze cursurile de schimb valutar în exteriorul casei de schimb, atât pentru operaţiunile de vânzare, cât şi pentru operaţiunile de cumpărare, pe un suport sau panou unic, într-o culoare contrastantă faţă de culoarea de fond a panoului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici