Cât ar putea câştiga cei ce investec în Hidroelectrica. Iată la ce randament ar putea avea compania

Hidroelectrica ar putea da dividende cu un randament între 6,5% şi 7,8% aferente profitului bugetat pe 2023. Compania a realizat deja în T1/2023 jumătate din profitul net bugetat pentru 2023.

15051 afișări
Imaginea articolului Cât ar putea câştiga cei ce investec în Hidroelectrica. Iată la ce randament ar putea avea compania

Cât ar putea câştiga cei ce investec în Hidroelectrica. Iată la ce randament ar putea avea compania

Pe baza bugetului de venituri şi cheltuieli care prevede un profit net de 3,6 miliarde de lei în 2023 şi a promisiunii unei repartizări generoase către investitori, Hidroelectrica are un randament al dividendelor între 6,5% şi 7,8%, potrivit calculelor ZF, care au ţinut cont de intervalul de preţ din prospectul de listare.

„Societatea intenţionează să distribuie, cu titlu de dividende ordi­nare, minimum 90% din profitul net anual individual distribuibil al socie­tăţii începând cu exerciţiul financiar imediat următor ofertei. În plus, societatea ar putea decide printr-o hotărâre AGA să distribuie, după unica sa apreciere, dividende extraordinare din câştigul reportat al societăţii, dacă este utilizabil“, se arată în prospectul de listare.

Astfel, ZF a luat în calcul un scenariu care prevede repartizarea a 90% din profitul bugetat pe 2023 sub formă de dividende, adică o sumă de 3,3 miliarde de lei, ceea ce corespunde unui dividend de 7,32 lei pe acţiune. Pe baza limitei superioare de 112 lei, randamentul dividendului este de 6,5%, iar pe baza limitei inferioare de 94 de lei, randamentul ajunge la 7,8%. Cu cât reapartizarea din profit este mai mare, cu atât randamentul dividendelor creşte.

Acestea sunt doar calcule jurnalistice, statice – care iau în considerare doar cifrele prezentate în prospect şi în bugetul Hidroelectrica. Investitorii trebuie să ia în considerare faptul că deja compania a realizat în T1/2023 jumătate din profitul net bugetat pe anul 2023, dar şi faptul că odată intrate la tranzacţionare acţiunile H2O vor varia în funcţie de raportul dintre cerere şi ofertă.

Hidroelectrica are un buget de 3,6 mi­liarde de lei pentru anul 2023, în scădere faţă de rezultatul net obţinut în 2022 de 4,46 mi­liarde de lei. Atunci bugeta însă pentru 2022 un profit net de 2,9 mld. lei pentru ca într-un final să tragă linie cu unul mai mare cu 54%. Nici în 2021 planurile de pe foaie nu au coincis cu rezultatul final: bugetase 1,1 mld. lei profit net şi a făcut 3 mld. lei.

„Preţuri mult mai mari decât au estimat generate de războiul lui Putin. Active amortizate. Investiţii reduse. Ani hidrologici decenţi, fără vreo mare secetă“, explică Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, actual membru în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, diferenţa dintre ce a realizat Hidroelectrica şi ce a bugetat.

Pentru 2021, compania voia un profit net de 1,1 mld. lei şi venituri de 4,2 mld. lei şi. Într-un final compania a încheiat 2021 cu un profit net de 3 mld. lei şi venituri de 6,7 mld. lei. Cu alte cuvinte în 2020 şi în 2021 compania a realizat cu mult peste cât şi-a propus în planurile de buget.

„Până la realizarea tranziţiei către energia verde vom vedea volatilitate ridicată a preţurilor energiei. şi preturi mai mari decât cele anterioare pandemiei“, spune Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România.

„Cum Hidroelectriaca produce numai energie verde şi are costul de producţie cel mai scăzut la nivel naţional, compania este avantajată de acest proces de tranziţie. Avantaj care se observă în rezultatele sale financiare.“

Cu un interval de preţ cuprins între 94 lei şi 112 lei, Hidroelectrica vine în faţa investitorilor la Bursa de Valori Bucureşti cu o evaluare între 42,3 mld. lei şi 50,4 mld. lei. Oferta de listare poate ajunge până la 8,8 mld. lei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici