CE a aprobat Programul Naţional de Dezvoltare Rurală

Comisia Europeană (CE) a aprobat, miercuri, Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), prin care România poate accesa fonduri europene de circa opt miliarde de euro, până în 2013, a declarat ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş.

1 afișare
Imaginea articolului CE a aprobat Programul Naţional de Dezvoltare Rurală

CE a aprobat Programul Naţional de Dezvoltare Rurală

Programul avizat de Comitetul pentru Dezvoltare Rurală din CE stabileşte priorităţile, domeniile de finanţare şi modul de accesare a fondurilor UE şi de la bugetul de stat, iar negocierile pe marginea acestuia au început din 2007.

Programul ar fi trebuit să se deruleze în perioada 2007-2013, însă, întrucât a fost aprobat de-abia în 2008, alocarea financiară aferentă anului trecut va fi redistribuită, în părţi egale, către tranşele anuale programate pentru 2008-2013. Acest proces va întârzia venirea fondurilor UE, întrucât avansul va fi virat după ce va fi realizată redistribuirea sumelor, estimată pentru luna mai.

România va primi avansul de 7% în două tranşe egale, până la finele anului.

Autorităţile nu trebuie însă să aştepte avansul pentru a primi proiecte. Ministerul Agriculturii va lansat în primă fază, la începutul lunii martie, trei măsuri, respectiv modernizarea exploataţiilor agricole, creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere şi renovarea şi dezvoltarea satelor.

Cele trei sunt şi printre cele mai generos finanţate, pentru investiţii în domeniu fiind disponibile, în total, circa 3,5 miliarde euro. Cea mai mare finanţare revine măsurii de renovare şi dezvoltare a satelor - 1,54 miliarde euro (20% de la bugetul de stat, 80% fonduri UE). Pentru creşterea valorii adăugate agricole şi forestiere, fondurile sunt de circa 1,07 miliarde euro (20% de la buget, 80% fonduri UE), iar modernizarea fermelor va fi finanţată cu 991,8 milioane euro, până în 2013 (20% finanţare de la bugetul de stat, 80% fonduri UE), potrivit ghidurilor de accesare a banilor, publicate de Ministerul Agriculturii.

Accesarea sumelor va fi similară modelului SAPARD. Cei care vor să beneficieze de fonduri trebuie să depună proiecte, pe baza specificaţiilor din PNDR, la Agenţia pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP). Spre deosebire de SAPARD însă, depunerea proiectelor nu va fi una continuă, ci în sesiuni prestabilite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici