CE a declanşat procedura de infringement împotriva Germaniei

Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva Germaniei, după ce executivul de la Berlin nu a modificat, în concordanţă cu o decizie a Curţii Europene de Justiţie, legea care protejează Volkswagen de o eventuală preluare, potrivit unui anunţ al CE.

18 afișări
Imaginea articolului CE a declanşat procedura de infringement împotriva Germaniei

CE a declanşat procedura de infringement împotriva Germaniei

"Comisia Europeană a decis să iniţieze procedurile de infringement împotriva Germaniei, după ce acest stat nu a respectat o decizie a Curţii Europene de Justiţie, emisă la 23 octombrie 2007, privind legea din 1960 a privatizării Volkswagen", se arată în documentul publicat de executivul Uniunii Europene.

Conform legii, statul german are două săptămâni la dispoziţie pentru a răspunde acuzaţiilor, înainte ca procesul să reînceapă la Curtea Europeană a Justiţiei. În cazul în care Germania nu modifică legea Volkswagen conform prevederilor deciziei din octombrie 2007 până la termenul stabilit, Curtea ar putea aplica amenzi, se mai arată în anunţul CE.

Un purtător de cuvânt al comisarului european pentru Piaţa Internă, Charlie McCreevy, a arătat că este inacceptabil ca o autoritate publică să aibă drept de decizie în acţionariatul unei companii private.

"Comisia nu a fost încă informată formal, în detaliu, privind decizia Cabinetului de miercurea trecută", au declarat, pentru Reuters, surse apropiate de executivul german, referindu-se la o modificare adusă săptămâna trecută legii Volkswagen, care însă menţinea clauzele de la care a pornit litigiul dintre UE şi Germania.

Legea în discuţie împiedică o preluare a Volkswagen fără acordul a 80% din acţionariat, în condiţiile în care statul german controlează, prin comitatul Saxonia Inferioară, o participaţie de 20,1%.

Curtea Europeană a Justiţiei a decis că această clauză încalcă reglementările UE privind circulaţia liberă a capitalului în spaţiul comunitar.

Compania rivală Porsche doreşte să preia un pachet majoritar în capitalul Volkswagen, operaţiune blocată de Saxonia Inferioară.

Un sindicat al lucrătorilor Volkswagen, IG Metall, a transmis că executivul de la Bruxelles ar trebui să se gândească dacă doreşte să definească Uniunea Europeană numai prin capitalism.

"Cu numai câteva luni înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, acest semnal (procedura de infringement) este fatal", a declarat liderul sindical Berthold Huber.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici