CE a propus suspendarea taxelor vamale pentru importurile de cereale

Comisia Europeană a propus, luni, suspendarea taxelor vamale pentru importurile de cereale, cu excepţia celor pentru ovăz, pentru perioada rămasă din anul comercial iulie 2007 - iunie 2008, ca urmare a majorării preţurilor, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

3 afișări
Imaginea articolului CE a propus suspendarea taxelor vamale pentru importurile de cereale

CE a propus suspendarea taxelor vamale pentru importurile de cereale

Propunerea va trebui aprobată de Consiliul de Miniştri, cel mai probabil la întâlnirea din 18 decembrie.

"Eu sper că această propunere va facilita importurile de cereale din afara UE şi va reduce tensiunile de pe pieţele europene. Am observat nivelul redus al recoltei în Europa şi preţurile mari pe pieţele locale şi pe cele din întreaga lume", a declarat comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Mariann Fischer Boel.

La începutul anului comercial 2007-2008, stocurile se situau cu 13,2 milioane de tone sub nivelul raportat în aceeaşi perioadă a anului precedent, ca urmare a recoltelor reduse obţinute în 2006-2007 şi a retragerilor semnificative din stocurile de intervenţie ale UE.

Condiţiile meteo nefavorabile au redus, în 2007, producţia UE cu 3,5% faţă de anul anterior, respectiv cu 10 milioane de tone, la 256 milioane de tone.

Producţia a scăzut într-un moment în care stocurile UE se situau deja la un nivel redus, iar Uniunea va avea nevoie de mai multe importuri în 2007-2008 decât în anul precedent.

UE era în mod normal un exportator net, dar a devenit importator net de la 1 iulie 2007.

De la începutul acestui an comercial, preţul grâului pentru panificaţie a crescut în Franţa de la 179 de euro pe tonă, la aproximativ 300 de euro pe tonă la începutul lunii septembrie. În Germania, preţul grâului destinat panificaţiei a urcat cu 70% până la jumătatea lunii august, comparativ cu anul precendent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici