CE a revizuit în scădere estimările privind avansul economiei din zona euro, în 2008

Comisia Europeană (CE) a revizuit în scădere estimările privind avansul economiei zonei euro şi UE în 2008, în contextul problemelor de pe pieţele financiare, al încetinirii semnificative a economiei SUA şi al creşterii preţului mărfurilor.

1 afișare
Imaginea articolului CE a revizuit în scădere estimările privind avansul economiei din zona euro, în 2008

CE a revizuit în scădere estimările privind avansul economiei din zona euro, în 2008

Executivul european anticipează că cele 13 ţări care utilizează moneda euro vor înregistra un avans economic de 1,8% în acest an, comparativ cu ritmul de creştere de 2,7% din 2007, potrivit unui comunicat al CE, publicat joi.

Creşterea economică a UE va încetini în acest an la 2%, de la 2,9% în 2007, în timp ce inflaţia se va accelera la 2,9%.

Estimările CE privind ritmurile de creştere ale economiilor zonei euro şi UE în acest an, sunt cu 0,4 puncte procentuale sub nivelul anticipat de CE în prognoza din luna noiembrie 2007.

Rata inflaţiei din zona euro se va plasa la 2,6% în 2008, peste ritmul de 2% ţintit de Banca Centrală Europeană (BCE), în contextul avansului înregistrat de preţurile la alimente şi energie.

Totuşi, rata inflaţiei va reveni în apropierea obiectivului BCE în ultimul triemstrul din 2008, dacă preţurile la alimente şi mărfuri se vor tempera, conform previziunilor.

"Europa începe să simtă impactul evoluţiei globale nefavorabile în termeni de încetinire a activităţii economice şi de accelerare a inflaţiei", a declarat comisarul european pentru Afaceri Monetare, Joaquin Almunia.

Rata medie a inflaţiei a fost, în 2007, de 2,3% în UE şi de 2,1% în zona euro, dar a crescut în ultimul trimestru. Inflaţiei s-a accelerat în luna ianuarie la nivelul record de 3,2%, în contextul majorării preţurilor la alimente şi energie.

Comisia Europeană anticipează că preţul petrolului Brent, de referinţă pe piaţa londoneză, se va plasa, în medie, la 90 dolari pe baril în 2008, cu 15% peste nivelul estimat în progmoza de toamnă.

"Situaţia şi perspectiva economiei mondiale rămân neobişnuit de incerte la începutul anului 2008", se menţionează în comunicatul menţionat.

Datele privind evoluţia economiilor europene în ultimul trimestrul al anului 2007 au arătat o anumită încetinire a activităţii economice, determinată de efectele limitării creditării şi de încetinirea economiei SUA, dar şi de majorarea preţurilor la petrol şi mărfuri.

Germania, cea mai mare economie din zona euro, va înregistra în acest an un avans economic de 1,6%, sub ritmul de 2,1% anticipat de instituţia europeană în luna noiembrie.

De asemenea, CE a revizuit în scădere estimările privind creşterea economică în cazul Franţei, Italiei şi Marii Britanii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici