CE a revizuit în scădere prognoza de deficit bugetar al României pe 2009

Comisia Europeană a revizuit în scădere prognoza privind deficitul bugetar al României în 2009, de la 7,5% la 5,1% din Produsul Intern Brut (PIB), potrivit datelor prezentate luni de Executivul Uniunii Europene.

18 afișări
Imaginea articolului CE a revizuit în scădere prognoza de deficit bugetar al României pe 2009

CE a revizuit în scădere prognoza de deficit bugetar al României pe 2009 (Imagine: Mediafax Foto)

Totodată, CE a revizuit puternic în scădere şi estimarea de deficit bugetar pentru anul următor, de la 7,9% din PIB, în prognoza din ianuarie, la 5,6%.

"Bugetul pe 2009 adoptat în februarie conţine mai multe măsuri de reducere a deficitului, care includ o îngheţare a recrutării de personal şi reducerea mai multor bonusuri din sectorul public, tăieri de cheltuieli cu bunurile, serviciile şi subvenţiile, limitarea creşterii pensiilor şi a inflaţiei, o creştere de 3,3 puncte procentuale la contribuţiile sociale şi o devansare a programului de creştere a accizelor", se arată în raportul CE.

Comisia Europeană precizează că deficitul bugetar din 2008, de 5,4% din PIB a fost determinat de cheltuielile realizate peste nivelul planificat, în special în ceea ce priveşte salariile bugetare şi transferurile sociale.

"De asemenea, proiecţiile prea optimiste ale veniturilor nu s-au materializat, şi o scădere bruscă în colectarea lor în ultimele două luni ale anului, cauzată de încetinirea economică, s-a adăugat rezultatului mai negativ decât aşteptările", potrivit CE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici