CE a sancţionat 8 bănci internaţionale cu amenzi de 1,7 miliarde de euro pentru manipularea EURIBOR şi LIBOR

Comisia Europeană (CE) a sancţionat 8 bănci internaţionale cu amenzi în valoare totală de 1,71 miliarde euro, pentru că au participat la activităţi de tip cartel prin care au manipulat indicii de dobândă pe piaţa interbancară EURIBOR şi LIBOR, la euro şi yeni japonezi.

256 afișări
Imaginea articolului CE a sancţionat 8 bănci internaţionale cu amenzi de 1,7 miliarde de euro pentru manipularea EURIBOR şi LIBOR

CE a sancţionat 8 bănci internaţionale cu amenzi de 1,7 miliarde de euro pentru manipularea EURIBOR şi LIBOR (Imagine: Mediafax Foto)

Cea mai dură sancţiune vizează banca germană Deutsche Bank, amendată cu un total de 725,3 milioane euro - 445,8 milioane euro pentru manipularea dobânzilor la euro, respectiv 259,5 milioane euro pentru neregulile constatate în zona dobânzilor la yeni japonezi, potrivit unui comunicat publicat miercuri de Comisia Europeană.

Banca franceză Societe Generale a fost amendată cu 445,8 milioane euro pentru participarea la activităţi de tip cartel în zona derivatelor financiare pe dobânzile interbancare la euro.

Grupul britanic Royal Bank of Scotland, controlat de stat, a fost sancţionat cu un total de 391 milioane euro, din care 131 milioane euro pentru nereguli în zona pieţei euro, respectiv 260 milioane euro pentru influenţarea dobânzilor la yeni.

Băncile americane JPMorgan Chase şi Citigroup au de plătit amenzi de 79,9 milioane euro, respectiv 70 milioane euro pentru manipularea dobânzilor la yeni.

Casa de brokeraj RP Martin, cu sediul la Londra şi birouri în principalele capitale financiare ale lumii, a fost amendată de CE cu 247.000 euro pentru participarea la manipularea dobânzilor la yen.

"Şocantă la scandalurile LIBOR şi EURIBOR nu este doar manipularea indicilor, investigată de autorităţi din întreaga lume, ci şi colaborarea între bănci care se presupune că ar fi concurente. Decizia de astăzi trimite un mesaj clar că CE este hotărâtă să se opună şi să sancţioneze aceste activităţi de tip cartel în sectorul financiar. Concurenţa sănătoasă şi transparenţa sunt de importanţă crucială pentu ca pieţele financiare să funcţioneze corect, în serviciul economiei reale, şi nu în interesul câtorva persoane", a declarat în comunicat Joaquin Almunia, vicepreşedinte CE pentru concurenţă.

Amenzile anunţate miercuri au fost reduse cu 10% după ce băncile au căzut la înţelegere cu CE.

În zona derivatelor pe dobânzile la euro, activităţile de tip cartel constatate au avut loc în perioada septembrie 2005 - mai 2008. Scopul asocierii a fost să distorsioneze evoluţia normală a indicatorilor în funcţie de care sunt stabilite preţurile acestor derivate. Traderii diferitelor bănci au discutat cifrele transmise de aceste instituţii financiare pentru calcularea indicelui EURIBOR, dar şi strategiile de trading şi de stabilire a preţurilor, se arată în comunicatul CE.

Banca britanică Barclays a fost de asemenea implicată în cartelul care a vizat manipularea dobânzilor la euro, însă nu a fost amendată deoarece a dezvăluit neregulile către CE. Amenzile dispuse împotriva Deutsche Bank, RBS şi Societe Generale au fost reduse datorită cooperării băncilor cu anchetatorii, pe lângă scăderea de 10% obţinută prin înţelegerea cu CE.

Credit Agricole (Franţa), HSBC (Marea Britanie) şi JPMorgan (SUA) au refuzat înţelegerea propusă de CE şi sunt vizate în continuare de ancheta privind manipularea EURIBOR, fiind expuse la noi sancţiuni.

Pe piaţa derivatelor privind dobânzile interbancare la yeni japonezi, activităţi de tip cartel au fost constatate în perioada 2007-2010. Neregulile includ discuţii între traderii băncilor participante privind datele transmise de acestea în vederea stabilirii indicilor LIBOR pentru yeni. De asmeenea, traderii împărtăşeau ocazional informaţii sensibile privind poziţiile pe piaţă şi evoluţia viitoare a datelor pe baza cărora se calculează indicii de dobândă pe piaţa interbancară la yeni, inclusiv Euroyen TIBOR, referinţa pe piaţa de la Tokyo. Băncile acuzate sunt UBS, RBS, Deutsche Bank, Citigroup şi JPMorgan, iar casa de brokeraj RP Martin a facilitat colaborarea, notează CE.

Banca elveţiană UBS a fost de asemenea implicată în activităţile ilegale, dar nu a fost sancţionată pentru că a dezvăluit existenţa cartelului către CE. Citigroup, Deutsche Bank, RBS şi RP Martin au primit amenzi reduse datorită cooperării cu anchetatorii, pe lângă scăderea cu 10% a sancţiunilor după ce au acceptat înţelegerea propusă de Comisie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici