CE a trimis aviz motivat atât cu privire la Electrica Moldova, cât şi la Electrica Oltenia

CE a anunţat, vineri că a decis, în 29 ianuarie, să trimită o scrisoare oficială de informare autorităţilor române, pe motiv că drepturile speciale ale autorităţilor publice la Electrica Moldova şi Electrica Oltenia constituie restricţii nejustificate la libera circulaţie a capitalului.

35 afișări
Imaginea articolului CE a trimis aviz motivat atât cu privire la Electrica Moldova, cât şi la Electrica Oltenia

CE a trimis aviz motivat atât cu privire la Electrica Moldova, cât şi la Electrica Oltenia

De asemenea, conform CE, aceste drepturi speciale, afectează şi dreptul de stabilire.

Avizul motivat a fost transmis în baza articolului 226 din Tratatul comunitar, iar drepturile speciale ale autorităţilor publice în acest cazuri încalcă articolele 43 şi 56 din document, a comunicat pentru MEDIAFAX Comisia Europeană.

Articolul 43 se referă la faptul că ar trebui interzise restricţiile privind înfiinţarea de agenţii, filiale, sucursale de către cetăţeni ai oricărui stat membru UE într-un alt stat membru UE. Libertatea de stabilire ar trebui să includă şi libertatea de a înfiinţa sau conduce firma şi companii cu respectarea legislaţiei naţionale.

Articolul 56 menţionează că toate restricţiile privind libera circulaţie a capitalului între statele membre sau între statele membre şi terţe trebuie interzise. Aceleaşi prevederi sunt aplicabile şi plăţilor între statele membre sau între acestea şi ţări terţe.

România are două luni pentru a da un răspuns scrisorii oficiale de informare.

Potrivit dispoziţiilor Tratatului comunitar, Comisia are obligaţia de a garanta corecta aplicare a dreptului comunitar. În calitatea sa de gardian al Tratatului CE, Comisia are posibilitatea de a lansa procedurile de infringement în baza articolului 226 din tratatul CE, împotriva unui stat membru care, în opinia Executivului comunitar, nu respectă legislaţia comunitară.

Comisia se poate adresa, în cele din urmă, Curţii de Justiţie a Comunităţilor Europene (CJCE).

Oricine poate depune o plângere la Comisie împotriva unui stat membru în legătură cu legislaţia sau practica administrativă a unui stat, pe care o consideră incompatibilă cu legislaţia comunitară.

În cazul în care, după o analiză, Comisia decide să acţioneze, este obligată să îi permită statului membru vizat să îşi expună o părere referitoare la faptele reţinute în evaluarea iniţială, prin intermediul unei scrisori oficiale.

Acest aviz motivat exprimă viziunea CE în legătură cu existenţa infringementului şi solicită statului membru să elimine incompatibilitatea într-o perioadă de timp determinată.

În cazul în care nu există un răspuns sau dacă acesta este considerat nesatisfăcător, CE are posibilitatea de a se adresa CJCE.

Grupul german E.ON a preluat în 2005 fosta filială a Electrica din Moldova şi distribuitorul de gaze Distrigaz Nord. De la 1 ianuarie 2009, E.ON Energie România E.ON Gaz România Holdingm, au fuzionat într-o nouă societate, denumită E.ON România.

Grupul ceh CEZ preluat, tot în 2005, filiala de distribuţie şi furnizare a energiei Electrica Oltenia.

Citeşte şi:

CE lansează procedura de infringement împotriva României în domeniul comunicaţiilor

CE a declanşat a doua etapă a procedurii de infringement împotriva României

CE: A doua fază a procedurii de infringement contra României pentru Directiva serviciilor energetice

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici