CE a urcat prognoza de inflaţie pentru 2010 a României

Comisia Europeană a urcat prognoza de inflaţie a României pentru acest an la 4,3%, de la 3,5%, potrivit prognozei economice de primăvară publicată miercuri, creşterea fiind atribuită majorării accizelor pe tutun şi carburanţi, dar şi revenirii preţurilor internaţionale la energie.

24 afișări
Imaginea articolului CE a urcat prognoza de inflaţie pentru 2010 a României

CE a urcat prognoza de inflaţie pentru 2010 a României (Imagine: Mediafax Foto)

Singurul factor care ar putea relaxa într-o oarecare măsură presiunile inflaţioniste, respectiv cererea internă slabă, este în acelaşi timp una dintre principalele cauze ale creşterii economice sub aşetptări proiectată pentru acest an.

Astfel, dacă cererea internă scăzută va persista în acest an, din cauza recesiunii şi şomajului ridicat, inflaţia ar putea scădea în a doua jumătate a anului.

Pentru 2011, CE a modificat în scădere prognoza de inflaţie a României de la 3,4% la 3%.

Ţinta de inflaţie a BNR pentru acest an este de 3,5%, cu o bandă de variaţie de plus/minus un punct procentual.

Economia României va creşte cu 0,8% în acest an, conform prognozei CE, o îmbunătăţire a condiţiilor economice urmând să fie observată în cel de-al doilea semestru, datorită revenirii cererii externe şi a investiţiilor străine directe.

Creşterea consumului privat nu va reveni decât, probabil, în ultima parte a anului, fiind afectată de încetinirea ritmului de creştere a salariilor, de şomajul ridicat şi de accesul dificil la creditare. Totodată, investiţiile ar urma să rămână la niveluri slabe, din cauza ratelor scăzute de utilizare a capitalului, problemelor de pe piaţa de credit şi incertitudinii din piaţă, consideră CE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici